Scris pe

Web 3.0 sau descentralizarea internetului explicata in 5 minute

Desi titlul suna pompos si poate multi din cei care ma citesc nu stiu nimic despre web 3.0 (poate nici nu stiu ca suntem inca in era web 2.0), va voi explica problema despre care multi dintre voi nu stiti: problema centralizarii.

Anii 2000-2010 au fost anii blogurilor, anii cititoarelor RSS. Ce se intampla pe atunci si lumea era obisnuita cu acest concept era ca informatia pe internet era descentralizata, gaseai un articol fain la Zoso pe blog, mai citeai ceva despre mine pe blogul meu si asa mai departe. Primul lucru atunci cand incepeai sa admiri pe cineva (spre exemplu o vedeta) era sa vezi daca are website sau blog.

Atunci era perioada de glorie a Web 2.0.

Incet incet au venit platformele web si au inceput sa centralizeze totul: nu mai era la moda sa scrii pe blog… scriai pe Facebook… nu mai era la moda sa pui poze pe blog, a aparut Instagram. Cunoasteti fenomenul ma gandesc.

Problema cand pui content pe o platforma care nu e a ta este ca iti dai acordul ca platforma sa faca orice doreste cu acel content. Am un prieten care doar in 2021 a fost blocat luni intregi pe Facebook pentru asa zise incalcari ale regulilor comunitatii. In mare parte se poate evita asta, citesti care sunt regulile si te conformezi. Dar ce se intampla cand aceste reguli se modifica din mers si tot continutul tau din urma este sters pentru ca nu mai se conformeaza noilor reguli?

Aici incep sa apara problemele Web 2.0. Datele tale sunt asa de valoroase incat nici macar nu mai sunt ale tale, platformele care le centralizeaza le fura de-a dreptul.

Un prim pas spre descentralizare este fix intoarcerea la platformele proprii, acolo unde continutul creeat de catre tine este mai in siguranta. De exemplu, atata timp cat eu vreau sa imi pastrez blogul online, inca poti sa citesti prima mea postare din Martie 2008.

La mine pe blog eu sunt sef, regulile sunt facute de mine. Atata timp cat nu incalc ceva reguli foarte grave, nici macar cei ce administreaza domeniul meu nu pot sa imi dea blogul jos, doar eu pot sa fac asta. Desigur, atunci cand erau in voga blogurile mai mult, au existat firme sau oameni care au amenintat cu judecata anumiti creatori de continut pentru postarile scrise. Chiar si pe mine a incercat un tip sa ma ameninte cu judecata (citeste aici) desi tot ce am facut eu a fost sa acuz un om ca fiind hot in urma experientelor patite de mine cu acel om. Desigur, n-am fost nici pana in ziua de astazi chemat in judecata si niciun tribunal nu cred ca ar fi in stare sa faca asta in conditiile in care am primit un telefon furat de la omul respectiv si am si reusit sa inapoiez telefonul catre proprietar in Spania.

Urmatorul pas inspre descentralizare in epoca Web 3.0 este spre blockchain. Poate ati auzit despre blockchain in contextul criptomonedelor, dar aplicatiile blockchain-ului sunt mult mai mult decat crypto.

Spre exemplu, blogul meu este inca centralizat: se afla doar pe serverul meu si daca cineva suficient de puternic ar putea sa imi dea offline blogul ar fi adio. Insa, daca atunci cand postez un articol aici aceasta s-ar propaga intr-o retea de blockchain si ar fi validat si inregistrat acolo, deja e aproape imposibil sa ii mai stergi urmele. Articolul mereu ramane acolo si chiar daca merge politia si sparge serverul fizic unde imi este blogul, articolele inca traiesc in blockchain si pe alte mii de calculatoare.

Cam despre asta este vorba in Web 3.0: o descentralizare in adevaratul sens al cuvantului. Un fel de re-intoarcere la radacini dar imbunatatita.

Exista insa unele aspecte care ingreuneaza adoptia Web 3.0 in viata de zi cu zi si desi nu vreau sa intru in asta acum, voi aminti un aspect important: in Web 3.0 orice tranzactie pe blockchain trebuie platita cu un fee. E logic, nu? Cumva nimeni din cei care tin blockchain-ul live nu iti vor stoca ceva pe gratis acolo, curentul costa si cumva trebuie sa castige si ei din asta. Suntem mult prea obisnuiti sa intram pe Facebook si sa postam o poza gratis, dar gandeste-te ca pentru a avea acea poza intr-un mediu descentralizat ar trebui sa platesti 0.01$ per poza sa acopere taxele de blockchain, ai mai posta asa de des poze sau statusuri? Aceasta este principala bariera pe care o vad eu pentru adoptia blockchain si Web 3.0.

Ma rog, poza gratis de care aminteam mai sus nu este chiar gratis, Facebook invata lucruri despre tine prin poza aia si face chiar si bani din reclamele de pe langa poza respectiva.

Ati inteles cum sta treaba?

Web 1.0 – inceputurile internetului, site-uri basic. Web 2.0 – bloguri, platforme proprii si platforme care au inceput sa fure si sa centralizeze continutul, folosind content-ul si informatiile pentru a face bani prin reclame. Web 3.0 – cumva intoarcerea spre inceputurile Web 2.0 si incercarea de a descentraliza informatiile pe internet.

Asa, ca un side-note, poate de aia Facebook incepe sa se uite spre Metaverse si alte lucruri, pentru ca in Web 3.0 poate Facebook n-ar mai fi atat de relevant? E plauzibil.

Sper ca am fost de folos si scurt, estimarile mele inca arata ca acest articol de sub 900 de cuvinte poate fi citit in 5 minute sau sub.

Daca aveti intrebari… le astept in comentarii! Nu pe Facebook sau Twitter, ca sa nu centralizam datele, ati invatat lectia da?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2025 toate drepturile
nu sunt
rezervate. Faceti ce vreti, e o tara libera.
Cred ca nu mai are rost sa zic, dar tema e facuta de mine cu Tailwind CSS. Gasesti codul sursa aici.
Inca folosesc WordpPess 🧡. Tema e insa custom Laravel 😎.