Scris pe

Review de board game: Villagers

Poate prietenii mai aproapiati stiti ca mie si sotiei mele Catalina ne plac jocurile de societate, board games-urile. Recent ne-am cumparat un nou stash de jocuri care arata cam asa:

Daca tot avem asa de multe si trebuie sa le invatam, m-am gandit sa combin utilul cu placutul si sa scriu despre fiecare joc nou jucat intr-un mini-review.

Astazi incepem cu Villagers, un joc cu carti facut de Sinister Fish.

In Villagers, esti fondatorul unui sat nou in anii de dupa marea ciuma din 1666, deci undeva in middle ages. Drumurile sunt pline de refugiati care cauta un nou inceput si acestia ajung la tine, sperand ca se vor putea stabili in satul tau si vor putea castiga o paine. Trebuie sa alegi cu atentie cien va putea sa se stabileasca in satul tau pentru ca mancarea si resursele sunt limitate.

Oamenii de pe drum (the road) au skill-uri unice si valoroase, dar majoritatea dintre ei depind de alti oameni sau alte carti pentru a putea functiona: materiale prime, unelte si alte servicii oferite de alti oameni de pe drum.

Daca reusesti sa gasesti oameni care lucreaza impreuna, adica fac un lant de productie, vei face profit mai rapid.

Scopul jocului este ca la final de joc sa fi cel cu cea mai mare avere din joc.

Jocul se poate juca in modul singur (nu l-am testat inca) sau in mai multi jucatori (maxim 5).

La inceput poti crede ca jocul este destul de complex, pentru ca asa pare, mai ales daca te uiti la un review unde informatiile vin rapid una dupa alta.

In realitate, jocul este foarte simplu. Sunt 2 faze ale jocului: faza in care iei carti de pe drum in limita pe care satul tau ti-o permite: 2 + numarul de simboluri de mancare de pe cartile din satul tau. La inceput fiecare va avea 2 carti de luat de pe drum, dar pe masura ce pui carti in satul tau vei avea si simbolul de mancare disponibil asa ca iti va creste numarul maxim de carti pe care il poti lua in prima faza. Totusi, numarul maxim de carti este 5. Daca la finalul primei ture nu ai in satul tau o carte cu simbol de mancare, se intoarce cartea „founders” cu simbolul de mancare in sus si va ramane asa pentru tot restul jocului. Deci cartea founders iti poate aduce bani in fiecare tura de market SAU iti da posibilitatea sa iei 3 carti in tura de drafting.

Jocul merge classic, in jurul acelor de ceasornic. Rand pe rand jucatorii iau cate o carte pe rand de pe drum, fie una cu fata in sus fie una din cele cu fata in jos asezate in 6 teancuri fiecare. Dupa ce fiecare a luat maximul de carti pe care il poate lua, se distruge drumul actual: fiecare carte cu banut pe ea se distruge si se pune alta carte din teancul nefolosit. Cartile luate in tura asta, care au fost puse jos, se iau in mana si de acum se pot folosi in faza de construit.

Apoi se trece la faza de construit. Reguli similare, fiecare poate construi 2 + numarul de case negre de pe cartile din sat, deci la inceput fiecare poate construi maxim 2 carti din mana. Pe masura ce ai mai multe carti cu casa neagra pe ele, poti construi mai multe carti in aceasta faza, dar se pastreaza numarul maxim de 5.

Multe, poate chiar majoritatea cartilor, se vor putea construi doar intr-un lant de productie care este afisat pe carte, deci pentru a putea construi o carte in satul tau vei avea niste cerinte: 1-2-3 carti construite anterior peste care vei construi. Atunci cand construiesti intr-un lant de productie practic iti upgradezi lantul: simbolurile anterioare sunt acoperite de noua carte, deci poate in loc de 2 banuti primesti 5.

Toate cartile, in afara de cele solitare, trebuie construite pe o resursa de baza. Resursele de baza pot fi construite in faza de construit si nu se pun la limita casutelor negre+2, deci poti construi maxim 3 resurse de baza in satul tau per tura de construit. Cum construiesti resurse de baza? Simplu, o carte din mana ta o pui intr-unul din cele 6 teancuri de pe drum cu fata in jos, fara sa stie nimeni ce ai pus si iei o carte cu resursa de baza si o construiesti instant in satul tau. Peste ea vei putea pune carti de aceeasi culoare/categorie si din fiecare resursa de baza in 95% din cazuri vei putea porni cu doua bifurcatii, astfel ca daca 2 carti iti cer sa ai resursa de baza „miner”, de acolo vei putea porni in jos cu 2 randuri, deci 2 lanturi de productie.

Cam asta e tot jocul cu mentiunea ca jocul se termina atunci cand cele 6 stack-uri de drumuri se golesc, dupa ce s-au terminat primele 2 stack-uri de drumuri se face prima faza de market si la final mai este a doua faza de market.

In primul market, iei atatia galbeni cat scrie pe cartile tale din sat + daca se afla ceva bani pe ele, ii iei si pe aceea de la banca lasand banii pe carte in continuare pentru faza a 2-a de market.

Cum apar banii pe carti? Si asta e simplu: multe carti au un lacat pe ele. Asta inseamna ca sunt blocate. Le poti debloca daca tu sau un alt jucator are cartea care deblocheaza cartea cu lacat. Daca tu ai cartea „cheie”, iei 2 bani de la banca si ii pui pe cartea ce deblocheaza. Daca un alt jucator are cartea, dai 2 banuti de la tine si ii pui pe cartea jucatorului, apoi cartea ta s-a deblocat. Daca nimeni in joc nu are cartea cheie in sat, platesti 2 banuti la banca si s-a deblocat, o poti pune in sat.

In al 2-lea market se numara atat banutii galbeni cat si argintii de pe carti + banii aflati pe carti efectiv. Dupa al 2-lea market se numara totalul banutilor si cel mai bogat taran castiga.

Mai sunt carti speciale care te ajuta in joc, pe fiecare scrie ce anume face. Acestea aduc un element de neprevazut jocului.

Packaging-ul este foarte interesant, nu prea am vazut jocuri in formatul acesta lung, exista niste despartitoate de carti care te ajuta sa fac setup la joc foarte rapid, cu conditia sa le strangi la fel la final de joc.

Review-ul Catalinei

Desi Filip a fost cel care a citit regulamentul plus vizualizat video de invatare de pe youtube, dupa ce am inceput sa il jucam, l-am inteles cu totii rapid si ceea ce la inceput parea complicat dintr-o data a devenit simplu si imaginea ni se clarifica cu cat inaintam in joc.

Scopul jocului este sa aduni banuti, iar cine are cei mai multi la final, castiga. Partea interesanta e ca, la fel ca si la 7 Wonders nu poti sti cu exactitate decat la final cati bani ai, poti intui sau poti face cateva calcule personale, eventual poti vedea si la colegi in mare cum stau, dar cum ziceam, nu poti sti cu exactitate cine a castigat pana la final.

Chiar si in ultima runda se pot modifica locurile. 

Asezarea jocului se poate vedea si in instructiuni. Apoi jocul incepe, (1-5 jucatori). 

Exista 2 faze in fiecare tura, una de luat carti, fiecare pe rand, limita de luare poate fi diferita in functie de cata mancare ai in satul tau, si faza de etalat villigersi (satenii). Unii pot pune 2 altii 3-4 in functie de cate carti ai cu semnul unei casute. (Detalii ce se pot vedea si in regulament)

Apoi se continua turele pana cand jocul ajunge in prima faza de market unde fiecare primeste cati bani galbeni indica cartile ce le-au etalat pana in acel moment si se continua turele pana ajunge in faza a doua de market, unde din nou, se face un bilant al tururor monezilor (galbene si gri) indicate pe carti, moment in care jocul ia sfarsit.

Fiecare satean/viligers (cartonas) poate face cate ceva. Unii iti dau bani, altii iti aduc o carte in plus in faza de luat carti, altii iti aduc avantajul de a etala 4 carti in loc de 3, altii sunt chei pentru cartile cu lacat sunt cateva carti speciale.

Satenii sunt de diferite tipuri. Unii sunt ciobani, altii lucreaza sticla, altii piele, altii sunt agricultori, altii lucreaza lemnul etc. Sunt carti de sateni care sunt etalate primele jos un fel de taran-baza si carti care nu pot fi etalate fara a avea un taran-baza. Cartile se construiesc unele peste altele, dupa intructiuni. Nu exista limita de cati sateni pot fi in sat. Aici deja intru in detalii ce tin deja de a avea jocul in fata si a vorbi cu cartile in mana, altfel e greu de imaginat unele reguli, dar e interesant oricum.

Fiecare isi face orasul cum doreste. Practic fiecare isi formeaza o strategie pe care o abordeaza pentru a aduna banutii care ii pot oferi victoria. 

E simplu de jucat, odata ce intelegi sistemul. 

Nu stiu daca am lasat ceva pe dinafara, dar eu zic ca merita banii. 

Nota

Dau jocului nota 4.5/5, probabil este de un 5 pentru stilul lui de joc, dar am zis sa nu incep din prima cu nota maxima.

In final, va las un review video al jocului + cum se joaca si cateva poze de la primul nostru joc de Villagers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2025 toate drepturile
nu sunt
rezervate. Faceti ce vreti, e o tara libera.
Cred ca nu mai are rost sa zic, dar tema e facuta de mine cu Tailwind CSS. Gasesti codul sursa aici.
Inca folosesc WordpPess 🧡. Tema e insa custom Laravel 😎.