[note]Daca tot am pus eseul meu la Limba si Literatura Romana am sa il pun si pe cel de la Logica. Este copiat din mai multe parti, nu urlati daca mai gasiti si pe alte siteuri, alte bloguri etc-[/note]
Prin persuasiune incercam sa convingem pe cineva sa faca sau sa aleaga un lucru. Persoana este convinsa de „necesitatea” sau „importanta” acelei actiunii prin diverse tipuri de argumente, altele decat cele logice sau cele logico-corecte.
Daca cautam definitia cuvantului „Persuasiune” in DEX, ea este aceasta: „Actiunea, darul sau puterea de a convinge pe cineva sa creada, sa gandeasca sau sa faca un anumit lucru se numeste persuasiune.”
Prin persuasiune intelegem actiunea de a convinge intr-un mod sau altul pe cineva sa faca sau sa aleaga un lucru.Persona care ia decizia o face de multe ori pe baza altor tipuri de argumente decat cele logice sau cele logico-corecte,fiind convinsa de "necesitatea" sau "importanta" aparenta a actiuni sau lucrului respectiv.In acest sens putem spune ca reclamele sunt persuasive. Ni se spune zilnic,in fel si chip,ca ne trebuie un telefon mobil,un anume detergent ,un anume medicament,produs cosmetic,o caseta s.a.,dar nu ni se demonstreaza cu argumente acest fapt.
Reclamele sunt persuasive. Acestea ne arata diverse obiecte cu scopul de a ne convinga sa le cumparam.
In fiecare zi incercam sa ii convingem pe cei din jur. Putem folosi diferite metode – insa conteaza foarte mult modul in care ne exprimam- exista idei si fraze bine formulate, care actioneaza de cele mai multe ori intr-un mod irational asupra persoanei cu care vorbim si cu care ai sanse mult mai mari de reusita.
Succesul aplicarii unei strategii depinde de situatie, unele functionand mai bine decat altele – dar totul depinde im cea mai mare masura de modul cat mai discret in care le folosesti.
Definitia cuvantului „Manipulare” este urmatoarea, conform DEX: „Actiunea de a manipula si rezultatul ei; manuire, manevrare.”.
Manipularea mai poarta si numele de "violenta simbolica" .Nu suntem batuti, bruscati,fortati sa credem sau sa facem ceva. Cunoscandu-ni-se felul de a fi,specificul varstei sau alte particularitati, putem fi determinati sa credem ceea ce o persoana sau un grup de persoane si-a propus sa ne faca sa credem. Daca am fi intrebati cine ne-a influentat, am raspunde cu mandrie ca nimeni. Pe asta mizeaza si cei care ne manipuleaza. Pe hotatarea noastra de a nu ne lasa "dusi de nas", de a crede ceea ce vrem noi sa credem. Din nefericire insa, in manipulare suntem adusi in situatia de a vrea ceea ce au hotarat altii ca trebuie, astfel incit ei sa-si atinga scopurile.
Principiul reciprocitatii consta in nevoia de a rasplati un favor, fie el cerut sau nu, imediat dupa acceptarea acestuia.
Aceasta caracteristica umana transcede orice diferente culturale sau rasiale, indiferent de natura respectivului favor (care poate fi orice, de la un simplu zambet pana la diverse actiunii sau mici atentii). Este stiut ca oamenii simt nevoia de a rasplati favorurile care le-au fost oferite. Un favor poate declansa sentimente de indatorire, si ca rezultat, apare o mare nevoie de a se revansa. Astfel, oamenii devin mai doritori sa intoarca favorul, chiar unul mai mare decat cel pe care l-a primit.
Acest principiu este usor de folosit: ofera ceva, si asteapta-te (sau da o idee despre cum) sa fii rasplatit
O alta modalitate eficienta de folosire a acestui principiu este metoda "usii-n nas".
Aceasta metoda este mai puternica decat simpla oferire a unui dar si asteptarea unui alt dar in schimb; este in acelasi timp si mult mai subtila!
Aceasta este o metoda in doi timpi. Un mod de a creste sansele pentru a se obtine o favoare, este sa ceri mai intai o alta favoare, de aceeasi natura ca si cea la care dorim sa ajungem, dar mult mai mare decat aceasta.
In mod sigur, aceasta prima cerinta va fi refuzata, din cauza ca este mult prea mare. Dupa acest refuz, cererea va fi micsorata la cea de-a doua, cea reala. Statistic, aceasta din urma are 95% sanse de a fi acordata.
Acest lucru se intampla deoarece normele culturale dicteaza ca in schimbul unei concesii, trebuie sa faci o alta concesie. Deoarece reduci prima cerinta la una mai mica, faci o concesie, iar celalalt va fi indemnat sa faca si el o concesie, si atunci va aproba cea de-a doua cerere. Aceasta metoda functioneaza foarte bine pentru ca normele culturale tind sa depaseasca chiar si logica….
E interesant articolul. Mi-ar fi placut sa citesc si catev aexemple de situatii clare in care poti folosi persuasiunea si situatii in care folosesti manipularea :) Cele mai bune sunt cursurile si in aceasta directie mie mi-a placut Negociatorul de la Extreme Training :)