Scris pe

Munciti, fie-va rusine!

De ceva timp vad in Romania 2 directii in care se duc discutiile despre munca. Probabil sunt mai multe, dar acestea 2 sunt predominante.

Muncesti prea mult pentru cati bani primesti

Intr-un fel Romanii se asteapta de la un loc de munca sa fie bine platit DAR sa fie si relaxant. Hai sa vedem un exemplu de comentariu la o postare in care se spunea cum la Lidl primesti 800 de euro in mana.

La lidl la gorj, de ex, iti spun sigur, de fapt nu esti casier, faci de toate, aranjezi marfa, descarci paleti si mergi si la casa. In 8 ore nu stai decat la pauza de masa, si aia tot pe fuga.

Acum fiecare sa se puna in locul patronului: ti-ar placea sa dai 1000 de euro in mana sa zicem, mai mult daca calculam taxele, dar oamenii sa stea mereu in pauza si la tigara? Daca m-am inteles cu tine ca 8 ore imi muncesti si eu iti dau 1000 de euro, pai hai sa fie asa nu cu pauza lungi si dese, tras de timp sa se faca mai rapid ora 5 si sa pleci acasa.

Unii prefera sa nu lucreze deloc, in contextul in care avem atatea locuri de munca disponibile, numai pentru ca romanul are in sange „sa fie sef” si decat sa mearga undeva sa primeasca ordine pe 800 de euro… mai bine sta pe banii statului.

Va aduceti aminte cand salariile in Romania erau 250-300 de euro maxim? Atunci nu era prea putin?

Muncesti prea putin, hai sa lucram non-stop

Sunt multi antreprenori vocali de prin afara tarii care promoveaza, poate chiar agresiv, conceptul de hustle. Lucreaza zi si noapte, trezeste-te la 6 dimineata si lucreaza pana inchizi ochii.

Iti permiti cumva sa nu lucrezi in weekend? Esti lenes potrivit acestor „hustleri”.

In general cand auzim un astfel de om, trebuie sa ne uitam si la ce fel de persoana e si ce principii are. E un om de familie? Are grija de ai lui? Are prieteni cu care sa se distreze?

Doua exemple: Gary Vee, il stiti, vorbeste mult si des. Este non stop pe modul hustle, primea des intrebari „cand ai timp de familie”. Se pare ca nu prea avea defapt, pentru ca incepand de anul acesta se afiseaza cu o iubita mai tanara decat el, nu se stie daca a divortat sau nu 100% dar sigur familia ii duce dorul, copiii lui ii duc dorul.

Un caz mai fericit, Casey Neistat. Vlogger, antreprenor, film maker… de toate. Era mereu pe hustle mode in vlogurile lui. Pana cand si-a dat seama ca el chiar trebuie sa puna familia pe primul loc si s-a mutat in California, de atunci putini mai stiu ce face si cat lucreaza pentru ca petrece mult mai mult timp cu familia, a lasat social media si internetul pe un alt plan, care e aproape inexistent.

Concluzie

Balansul in munca trebuie gasit si e clar ca trebuie sa muncim. Ce e prea mult dauneaza, dar si putin sau nimic nu e ok. Nu e bine sa fim lenesi dar in acelasi timp trebuie sa fim realisti si sa incepem fiecare de undeva, sa lasam aerul de sef din noi si sa muncim 8 ore indiferent daca ni se pare ca merita pe salariul pe care il primim sau nu.

„Cine nu vrea sa lucreze, nici sa nu manance”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2025 toate drepturile
nu sunt
rezervate. Faceti ce vreti, e o tara libera.
Cred ca nu mai are rost sa zic, dar tema e facuta de mine cu Tailwind CSS. Gasesti codul sursa aici.
Inca folosesc WordpPess 🧡. Tema e insa custom Laravel 😎.