Citind in ziar am dat peste un articol foarte interesant. Marii retaileri ii sufoca pe cei mici de Sarbatori. Aici este vorba despre cum patronatul micilor comercianti sunt ofticati ca primariile dau autorizatii de contructie in oras multor supermarkete si hipermarkete gen Lidl sau Kaufland. Ei spun ca astfel oamenii se duc numai acolo si nu se mai duc la ei.
Pai, scuza-ma, de ce sa ma duc la colt de strada si sa dau la orice produs cu 2 lei in plus cand pot sa merg inca 2 pasi in plus la un Lidl si sa imi iau cu pret mai mic acelasi produs? Mi se pare normal sa iti faci cumparaturile la un magazin mare, unde sa te plimbi si sa iti poti lua tot ce vrei, nu sa mergi la colt de strada si sa fie tot timpul o vanzatoare dupa tine ca sa te urmareasca.
În aceste condiţii, oricât de mult patriotism ar avea cumpărătorul, se va duce acolo unde este mai ieftin. Dacă aceste locuri ar fi amplasate unde trebuie, adică la câţiva kilometri distanţă de oraş, cu siguranţă cumpărătorul ar lua în calcul timpul şi costurile pe care le-ar suporta deplasându-se acolo.
Serios? Cine zice ca un supermarket gen Kaufland trebuie sa fie la cativa KM de oras? Sa mai se duca cei de la patronat in strainatate. In Germania, Lidl este la orice colt de strada. E ca o alimentara normala. Cum sa te duci in afara orasului? Numai mie mi se par foarte absurzi oamenii acestia?
Un alt argument de-a lor este ca cei din conducere nu incurajeaza marfa autohtona atunci cand aproba ca hipermarketurile sa fie construite in oras. Ii provoc pe acesti frustrati sa mearga intr-un Kaufland sa vada cata marfa este din Romania, ba chiar din imprejurimile Aradului. Kaufland si alte magazine, chiar daca au marfa prorprie sau straina, au foarte multa marfa autohtona si te incurajeaza sa cumperi produse fabricare in Romania.
In concluzie… cei cu magazine mici sunt frustrati pentru ca nu mai fac bani cu preturile lor super umflate. Astfel de oameni nici nu stiu ce cauta in mediul de afaceri, pentru ca in zilele noastre o afacere poate fi in floare astazi si sa dea faliment maine. Asa este peste tot. Dar nimeni nu se plange. Odata ce ai intrat in „hora”, nu are rost sa te plangi ca restul se misca prea repede. Asa este si in afaceri. Ori te conformezi la cerintele si comportamentul pietei, ori esti out.
Citeste tot articolul aici (eu sunt mai cool ca l-am citit direct in ziar, ha ha).
In Germania: Real si Kaufland sunt supermarketuri sau chiar hipermarketuri, Lidl este market si este si in cartiere. La Lidl te duci sa-ti faci cumparaturi pt cateva zile, mergi pe jos cu o plasa dupa tine. La Real sau Kaufland faci cumparaturi pentru o sapt, te duci cu masina si umpli portbagajul si sunt situate departe de centru, trebuie sa aiba parcari mari etc. Cine zice ca trebuie sa fie departe ce centru? Legea germana, care in acest fel nu aglomereaza centrul orasului. Vrei o poza de la Carrefour Grozavesti inainte de o sarbatoare importanta?
Problema e ca marii comercianti au prea multa putere asupra producatorilor prin volumul pe care il vand, pun presiune pe preturi etc. Alta problema este ca supermarketurile nu sunt afaceri romanesti, cele straine exporta profitul in tara lor de origine. In Germania nu ai sa vezi supermarket strain, Carrefour, Auchan nu exista pe piata lor.
Pai sunt de acord ca nu ai sa vezi alte supermarketuri la ei din moment ce de la ei din tara au pornit foarte multe lanturi de magazine. Ar fi culmea sa fie altfel. Noi ce supermarket/hipermarket romanesc avem? Nu prea stiu exemple. Si nu suntem singura tara care avem asa. Uita-te si in Anglia de exemplu, desi au si eu lanturi de magazine proprii, au si altele straine. Am auzit ca este plin de Aldi prin UK, dar Aldi este originar din Germania. Si apoi in Arad de exemplu, peste tot unde s-a facut Kaufland au si loc mare de parcare. Sunt de acord sa nu fie astfel de magazin pe bulevardul principal, dar in alte zone ce are? Nu am vazut niciodata la noi in oras sa incurce traficul. Mai degraba s-a incurcat traficul la mine la colt, unde magazinul nu are parcare si fiecare lasa masina in drum cand vrea sa cumpere ceva.