Traim intr-o epoca a consumerismului, cred ca toti dintre noi stim asta. Oricat de „frugal” ai incerca sa traiesti, o mica parte tot va fi consumul: vei consuma mancare, pe care o cumperi, vei consuma haine bineinteles din comert. Chiar daca te vei duce in extrema si vei incerca sa iti faci tu singur hainele, tot vei consuma materie prima pe care trebuie sa o cumperi de undeva.
E cam greu spre imposibil sa eviti consumul in viata ta, dar poti incerca sa eviti pe cat poti extrema, adica consumul exagerat.
De multe ori cad si eu in aceasta ispita a consumului exagerat: fie ca vorbim de mancare, lucruri pentru viata de zi cu zi sau chestii putin mai nisate pe nevoile mele.
Ce am observat ca functioneaza la mine este un lucru pe care il aud mai nou si in unele reclame de la BCR cand ma uit la TV: daca vrei sa validezi ca o investitie de consum chiar merita, incearca sa eviti decizia de a cumpara acel lucru pentru o perioada.
Totusi se intampla sa treaca perioada in care ti-ai propus sa amani decizia si inca sa vrei sa cumperi un anumit lucru.. ce faci atunci?
Pai hai sa va dau eu 2 exemple in care am cazut prada consumerismului dar cum le-am justificat eu.
Cazul 1 – consideram de multa vreme ca ar trebui sa imi cumpar un nou Macbook pe care sa il folosesc in munca mea de programare. La inceputul acestui an mi-am facut un calculator cu Hackintosh foarte puternic si de „ultima generatie” si am zis ca ies mai ieftin asa decat cu un Macbook nou. A functionat o vreme, merge super bine, dar mi-am dat seama ca eu am renuntat la partea de „work from anywhere” unde chiar as avea multa libertate sa lucrez chiar de oriunde vreau si cand vreau, insa pentru ca am desktop e mult mai greu sa fac asta. In vara am mers dupa mine cu desktop-ul in munti, a functionat dar nu e ideal si numai eu stiu cat stres am avut pe drum sa nu sparg monitorul. Asa ca luna asta am luat decizia sa iau cel mai tare laptop Macbook existent la momentul actual, este chiar top si la pret si la performante. Justificarea mea a fost: multi ani de zile nu mai am treaba cu alt calculator, este foarte performant si nu ma vad in viitorul 5+ ani facand ceva mult mai complicat decat fac azi care sa aiba nevoie de resurse mai multe. Deci o perioada de timp nu mai ar trebui investit intr-un laptop/calculator nou. Apoi, m-am gandit ca pentru amortizarea investitiei (care nu e deloc mica) pot chiar sa vand calculatorul configurat in primavara si sa castig inapoi vreo 8000 de lei din pretul Macbook-ului.
Deci in acest prim caz vorbim despre compromis – din mai multe puncte de vedere. Uneori daca faci un compromis mai ieftin sau chiar nu cumperi un bun de consum faci si in alta parte un compromis pe care poate nu il vezi din prima, in cazul meu fiind renuntarea la flexibilitatea de a lucra de oriunde oricand.
Cazul 2 – cei care ma stiti personal ati vazut ca nu sunt cel mai slab individ. Ce sa mai.. sunt gras! De mult timp am vrut sa pun piciorul in prag si sa incep sa slabesc si sa ma redresez cu stilul de viata. Cum pot face asta mai usor? Pai unul din punctele de pe lista ar fi sa ma folosesc de tehnologie.
De multa vreme am vrut sa imi iau un Apple Watch, daca stau sa ma gandesc… sunt ani de zile de cand mi-am tot dorit. Am urmarit fiecare lansare de produs de la Apple si mereu am zis „wow, ce fain e gadget-ul asta”. Dar mereu cand ma intrebam „oare chiar l-as folosi daca l-as cumpara?” raspunsul era instant si simplu: nu! Asa ca au trecut multe (cred ca 7) generatii pana am decis recent sa imi cumpar unul, dar nu pentru simplul motiv ca „imi place” ci din nou am incercat sa vin si sa justific: pot sa ma folosesc de acest gadget ca sa incep procesul de slabire si redresare a stilului de viata. Poate si faptul ca dai o suma de bani pe el cu un anumit scop ma va face si mai motivat. E ca atunci cand platesti abonament la sala pentru 3 luni odata… chiar daca te-ai plictisit dupa o luna si abia ai mai merge tot tragi de tine sa mergi la antrenament pentru ca mai ai inca 2 luni platite. Asa si aici, am dat o suma de bani pe un ceas ca sa ma ajute sa fiu mai activ si in forma si chiar sa slabesc….. deci voi incerca sa ma tin de asta si sa il folosesc zilnic in acest scop.
Si uite ca e abia prima zi completa de purtare a acestui ceas si deja am febra musculara la picioare de la un antrenament si cateva ture de urcat scari. Sa nu mai zic de faptul ca azi dimineata la 8 fara ceva minute eram deja treaz pentru ca am folosit o aplicatie pe ceas sa ma trezeasca atunci cand sunt intr-o faza usoara a somnului ceea ce ma va ajuta sa ma trezesc usor. Nu m-am mai trezit la ora la care m-am trezit astazi de multa vreme, exceptand weekend-ul trecut cand am mers la taiat de porc si a insistat Catalina sa fim la ora fixa acolo :)). Aceste lucruri pe langa multe alte posibilitati pe care acest ceas le deschid: aplicatie de fasting etc.
Asa ca, in cazurile mele date ca exemplu, desi am cazut prada consumerismului, am intors asta in avantajul meu: voi putea face treaba mai rapid cu un laptop racheta si voi putea sa ma ajut de un gadget sa fiu mai motivat sa slabesc.
E important ca mereu sa amani orice decizie care implica multe costuri financiare si dupa ce ai amanat-o destul si inca iti este necesar acel lucru sa iti pui intrebari: „imi permit? chiar ma va ajuta? care sunt costurile ascunse?” si asa mai departe… De multe ori iti vei da seama singur ca acel lucru/acea investitie nu merita. Daca totusi nu ai incredere in judecata ta, mai este un lucru pe care il poti face: intreaba partenerul de viata sau intreaba-ti prietenii apropiati. O persoana externa poate gandi obiectiv lucrurile si iti va da un raspuns clar… chiar daca poate o sa ti se para dur raspunsul primit!
Mai ar fi si alte exemple si solutii pentru lupta cu consumerismul… dar sunt curios, voi cum faceti sa consumati mai putin si sa optimizati achizitiile, de orice natura ar fi ele?
Lasă un răspuns