Scris pe

Freelancer 2021 – partea nevazuta

Ma rog, eu nu sunt freelancer in sensul clasic al cuvantului, mai degraba contractor. Dar pana la urma 95% din oameni care promit sa te invete freelancing defapt se refera la acest termen de contractor.

Este la moda acum si daca ai putin de-a face cu IT-ul sau chiar lucrezi in IT probabil ai fost si tu targetat in reclame pe Facebook si Instagram cu asta: devino freelancer cu ajutorul nostru si iti vei dubla sau tripla veniturile.

Da, este adevarat. Ai venituri mult mai mari decat daca ai fi un simplu angajat. Totul depinde de skill-ul tau de a negocia un pret. Oamenii aia practic te invata cum sa te vinzi, nu ca un amator ci ca un profesionist. Nu vei invata programare acolo, doar iti vei face un network de oameni si asa vei fi ajutat sa primesti proiecte.

Dar…

Nu este adevarat ca vei munci mai putin. Munca putina va fi mereu rasplatita putin. Munca haotica va fi mereu platita la pret mic. Poate va fi pretul mai mare decat daca ai fi un simplu angajat. Dar tot nu vei fi la potentialul tau maxim.

Iti faci singur programul, e adevarat. Dar mai ales la inceput nu vei estima deloc bine aproape nimic. Chiar acum mi se intampla mie asta, dupa ce voi scrie acest blog post voi petrece cateva ore in noapte singur cand e liniste sa pot termina niste features pe care le-am promis pe miercuri. Sunt mai complicate decat ma asteptam dar cuvantul dat ca freelancer conteaza cel putin dublu fata de cuvantul dat ca un simplu angajat.

Piata e atat de mare incat, da, iti poti gasi usor de lucru dar poti la fel de usor sa primesti un sut in fund pentru ca nu te-ai tinut de ce ai promis. Responsabilitatea e mult, dar mult mai mare.

Sunt zile in care esti productiv, zile cand nu. Atunci cand esti angajat, te doare undeva sa spun in termeni laici. Salariul tot ti-l iei. Cand nu esti productiv ca freelancer, o simti pe buzunarul tau. Depinde si de cum ti-ai negociat skill-urile, dar in mare parte in lumea de freelancing vei lucra pe tarif orar. Nu ai chef de lucru X ore? Nu esti platit. Simplu.

Cand se aduna mult de lucru, mai ai si hobby-uri pe langa si poate si o familie, iti trebuie multa disciplina sa te imparti intre toate. De cate ori nu m-am certat cu Catalina pentru ca lucrez prea mult, ea imi e martora. Sau de cate ori dam sa plecam la magazin sau in oras, copiii sunt imbracati si ma asteapta, dar eu am dat de un bug si stau sa il rezolv altfel uit toti pasii si trebuie sa o iau de la inceput.

Da, poti trai the laptop lifestyle, dar nu e pentru toti. In general eu am avut „working vacation” mai des decat concedii clasice. Dar la fel de productiv ca la birou/acasa nu cred ca poti fi. Eu am 3 monitoare acasa, cand sunt plecat am doar laptopul. Din start e un mod diferit de a lucra.

Mai o chestie momentan si va las. Uitati-va daca aveti timp la video-ul asta, pana incepe reclama la freelancing.

Cristian zice de plafonul pe care il atingi ca angajat dupa vreo 5 ani de lucru. Apoi vine cu partea de reclama la freelancing 101 si spune implicit ca la freelancing nu exista un plafon. Ceea ce nu e adevarat, exista un plafon chiar si in freelancing dar e mult mai greu sa ajungi la el. Totusi, in peste 50% din cazuri se ajunge intai la burnout inainte de a se ajunge la plafonul financiar. Am vazut N cazuri pe Twitter de programatori care pur si simplu au avut nevoie de o pauza ca sa nu o ia razna. Programatori adica in mare parte freelanceri. Pentru ca tu nu vei putea din start sa dublezi lunar pretul tau ca freelancer si automat vei incerca sa cauti mai multi clienti pentru a avea un venit mai mare. Cleinti mai multi, bataie de cap mai mare, mai multe responsabilitati dar tu ca om nu esti scalabil decat poate scalabil orizontal: iti platesti oameni sa te ajute. Deja aici intram in business, platit salarii/lefuri pe ora etc si nu oricine e facut pentru asta.

Deci mda… totul iti este livrat intr-un mod foarte bine ales, esti momit cu partea financiara, dar esti gata sa fi cu un pas mai aproape de burnout? Daca nu esti si nu rezisti bine la stres, ramai angajat. Cere o marire de salariu sa fi mai motivat. Si nu te inhama la un jug nepotrivit doar pentru ca ai fost momit cu bani mai multi.

With great power money comes great responsibility.

V-am lasat ca e ora 23.25 si ma duc la o tura intensa de coding. Mai e putin pana miercuri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2025 toate drepturile
nu sunt
rezervate. Faceti ce vreti, e o tara libera.
Cred ca nu mai are rost sa zic, dar tema e facuta de mine cu Tailwind CSS. Gasesti codul sursa aici.
Inca folosesc WordpPess 🧡. Tema e insa custom Laravel 😎.