Citeam un articol pe toaleta gasit pe Twitter ca in tarile estice, companiile IT sunt cam cele mai profitabile din toata Europa.
Stiti de ce? Nu pentru ca se invart cei mai multi bani neaparat, ci pentru ca realizeaza cel mai mare profit. Si este foarte logic intr-un fel.
Patronul tipic romanesc este asa: cu ceva pile, cunostinte, se invarte ca un titirez printre oameni sa prinda un contract. Il prinde. Negociaza un pret de outsourcing pentru aplicatia unei companii din vest de mii de euro, peste 5-6k pe luna pe om.
Apoi romanul nostru ce face? Cauta „interni”. Sau oameni incepatori. Sau oameni mai slabi pregatiti, fara experienta multa. Si din astia 6k ce ii ia el pentru un om, plateste un salariu de vreo 2000 de lei la intern. Truda, isi permite sa plateasca si taxele la stat. Si sa zicem ca ajunge la 1k de euro cheltuiti cu angajatul incepator.
Mai ii inchide ochiul cu un abonament la sala, cu pret negociat intre firma si sala, ca sa fie cat mai mic. Mai ii da cafea cat vrea la lucru si eventual niste gustari/dulciuri. Deci sa zicem ca ajunge la 1.100€ cheltuiti cu angajatul.
Diferenta intre 6k si 1.1k ramane ca profit pentru patron.
Simplu, nu? Si totusi dupa patronul roman vine dupa si se plange ca nu gaseste oameni care sa vina pe un salariu de toata jena de 2k de lei sa stea 9 ore pe zi sluga la o masa si cu cafea nelimitata. Si vaii, e criza de programatori si nu vine nimeni. Pai normal ca e criza… ca nu iti permiti sa ii dai un salariu decent la bietu om care munceste pentru tine ca tu ca patron vrei sa ai un profit cat mai mare la sfarsit de an. Si desi ai bani sa il platesti ca taxezi strainii cu preturi nesimtite, nu investesti in oameni si acestia pana la urma o sa plece, ca nu pot ramane la nesfarsit in acelasi loc prost, oricata cafea ai da tu.
Deci cam de asta au firmele romanesti de IT profit mare. Sunt firme ok in Cluj, Bucuresti, Iasi sau Timisoara care nu intra aici si dau salariu ok. Pe langa facilitati. Dar agentiile mici in mare parte uita ca materia lor prima sunt oamenii si nu investesc in oameni. Pe termen scurt, merge. Dar pe termen lung, oamenii vor migra catre ceva mai bun, ca acum avem libertatea de miscare. Mai ales un ITst gaseste instant altundeva de lucru.
Sunt curios pentru cat timp mai merge treaba asta pana se strica jucaria.
Am vorbit cu oameni care se vaita ca salariile sunt mici si conditiile de munca draconice si la companiile mari gen Oracle sau Microsoft. Cazul unui baiat programator la Microsoft care s-a intors dupa 4 luni la compania pentru care a lucrat anterior pentru ca nu mai facea fata muncii la cei de la microsoft. Avea 3 mese pe zi, dulciuri, sucuri, cafea, si un salar bun. A venit inapoi chiar daca pe un salar mai mic din simplu motiv ca vrea sa aiba timp si pentru el. Povestea ca atunci cand iesea de la munca 15-20 min se aseza pe o banca si se uita in gol. La Oracle am auzit ca e la fel. Pe multi i-am auzit ca se vaita. Multi lauda Deloitte, 1&1, . La Vauban si Luxoft multi spun ca a stat timpul in loc. Sunt fel si fel de companii.
Exact, nu neaparat firmele mari sunt cele mai bune cu angajatii. Dar de obicei o firma mai mare stie deja cum sa pastreze angajatii si le este mult mai usor sa fara profit. Un sef de firma mica o sa caute profit in ziua 0. Asta e marea greseala.
Cred ca firmele mari precum google/microsoft/etc au devenit mult prea corporatiste, un exemplu foarte bun care chiar merita citit: https://mtlynch.io/why-i-quit-google/
Mie personal cred ca mi-ar face mai multa placere sa lucrez remote la o firma de genul https://github.com/basecamp/handbook/blob/master/benefits-and-perks.md