Scris pe

Cum sa te comporti cu un developer (ghid pentru non-developeri)

Un developer (de multe ori poate sa fie incurcat cu un tocilar) este o specie nobila care traieste in birourile din toata lumea. De multe ori trebuie sa ai grija la modul in care interactionezi (ca nu se poate spune ca socializezi) cu ei. Tu, non-developer-ul, poti folosi aceste sfaturi ca sa distrugi relatia cu un developer.

1. Vorbeste cu developerul doar atunci cand are castile pe cap

Am vazut cu totii acest comportament ciudat. Un developer obisnuit este de foarte multe ori introvertit. Cand isi conecteaza castile la laptop si le pun pe cap, incearca sa semnalizeze ca s-au plictisit de ce fac in acel moment sau de socializare. Nu lasa un developer cu castile pe urechi sa astepte prea mult si mergi la el la birou sa ii spui ca ai mai gasit un bug. Sau doar sa ii spui ultima barfa de la birou. Tu alegi.

2. Nu cere parerea unui developer niciodata

Developerii tind sa aiba opinii puternice si idei preconcepute despre unele lucruri, mai ales despre ce trebuie sa programeze. Cateodata iti vor spune ca un feature nu este o idee atat de buna pentru ca vor afecta alte parti din sistem sau ar dura prea mult sa fie implementata. De aceea nu vorbi niciodata cu ei despre asta pentru ca asa eviti scuzele lor doar ca sa evite munca.

3. Daca ai nevoie de ceva RAPID, pune un developer sa te rezolve

Poate ai fost in situatia in care seful tau a avut nevoie de un raport foarte rapid sau te-a pus sa termini un task. Nu ezita sa delegi munca catre developer-ul din birou. Spune-i ca trebuie terminat ASAP si va incepe cu siguranta sa lucreze in secunda doi la ce task ii dai.

4. Sigur fiecarui task ii poti aloca acelasi timp

Ieri developer-ul tau a terminat un task in sub doua ore? Asta, desigur, inseamna ca orice task ii vei da de acum inainte pe acelasi proiect va dura la fel de mult. Cere-i frumos sa termine in 2 ore din nou, desi este dublu volum de munca.

5. Schimba planul (cat de des poti)

Uneori trebuie sa ii dai developer-ului provocari. Daca ti se pare ca s-a plictisit de ce face in prezent (ceva ce normal, se intampla tot timpul), atunci schimba planul. Poti face asta prin creearea de noi tichete random cu lucruri care ti-au venit in minte in pauza de masa sau cand stateai si meditai pe wc in curtea firmei. Sau mai poti sa amesteci tichetele din Jira in mod aleatoriu. Sigur nu o sa mai fie plictisit.

6. Aminteste-i la developer ca si tu esti un programator

Pentru ca developerii se tem mai mult sau mai putin de non-developeri, poti sa incerci sa te conectezi cu el pe aceeasi latura. Spune-le ca si tu esti un programator si arata-le ca ai scris un text in HTML. De cele mai multe ori va functiona si vor aprecia. Desigur, cei mai PRO dintre developeri iti vor spune ca HTML nici macar nu e un limbaj de programare, dar nu conteaza. Daca iti spun asta, doar ignora. Inseamna doar ca ai de a face cu un inginer de sistem sau un developer de backend.

7. Spune-i developer-ului ce limbaje si framework-uri sa foloseasca

Cateodata este foarte bine sa ii spui la developer ce limbaj de programare sa foloseasca la anumit proiect, ce framework-uri sau ce librarii. Daca vecinul de la 7 ti-a spus ca ei la firma folosesc VueJS, este un semn clar ca ar trebui sa folosesti acelasi lucru in aplicatia voastra de Android sau iOS.

8. Spune-le ca noul website proaspat terminat trebuie sa functioneze in IE8

Developerii sunt oameni nostalgici. Le plac foarte mult lucrurile „neerdy” cum ar fi jocurile vechi de pe 486 din anii ’90. In general au un respect foarte mare fata de tehnologiile din trecut. Fa-le un favor si spune-le sa faca noul website care abia ce l-au terminat sa fie compatibil cu IE8.

9. Daca ai intrebari despre Word/Excel/Powerpoint, intreaba un developer

Oricand ajungi in situatia de a nu te mai descurca in Excel sau orice program similar, intreaba un developer care sta pe langa tine. Toti sunt experti in aceste programe si sunt mai mult decat bucurosi sa te ajute si pe tine si sa imparta cunostintele cu tine.

10. Programeaza intalniri pentru orice

Este foarte ciudat, dar majoritatea developerilor urasc sa comunice pe e-mail sau Slack. Daca te aflii in situatia rara in care ai nevoie de un sfat sau o parere de la un programator, atunci programeaza o intalnire cu el. O camera de conferinta ii confera developer-ului spatiu suficient sa isi puna gandurile in ordine si sa iti faca o prezentare pentru ca sa iti rezolve problema.

Concluzia

Citind sfaturile de mai sus, probabil te-ai prins ca nu trebuie sa faci nimic din ele. Sa faci design si programare de software este un lucru complicat si trebuie gandite foarte bine tehnologiile cele mai bune. Un developer are nevoie de mult timp de gandire. Ai grija cand intrerupi un developer din ce face si te asigur ca te vei descurca cu oricare dintre ei. Din cand in cand poti sa le trimiti cate un GIF amuzant pe Slack sau meme-uri amuzante pentru ca sa ii faci bucurosi.

2 comentarii la acest articol

  1. Ai uitat ca este recomandabil ca sa apelezi la un developer sa iti instaleze windows-ul. Mai ales daca nu ai niciun motiv, dar ti se pare ca merge mai incet pc-ul/laptop-ul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2025 toate drepturile
nu sunt
rezervate. Faceti ce vreti, e o tara libera.
Cred ca nu mai are rost sa zic, dar tema e facuta de mine cu Tailwind CSS. Gasesti codul sursa aici.
Inca folosesc WordpPess 🧡. Tema e insa custom Laravel 😎.