Cum putem sa facem cat mai multe intr-o zi? Spunand „nu” lucrurilor care stim ca nu trebuie facute. Dar problema este ca e mult mai usor sa spunem un nu problemelor si taskurilor personale in loc sa refuzam cererile altora. Unii ar prefera sa fie legati de scaun si cineva sa scartaie cu unghiile pe tabla in loc sa spuna un nu altcuiva pentru ca se tem ca acel refuz ar face persoana sa se simta nasol.
Dar nu e asa. Psihologii spun ca atunci cand refuzi pe cineva, consecintele sunt mai rele doar in capul nostru, in realitate nu e asa.
Care sunt cateva cai de a refuza lucrurile fara sa te simti vinovat si sa pastrezi pacea interioara?
Refuza cererea, nu persoana
In mintea ta dar si in cuvintele tale fi 100% clar si ferm ca refuzi cererea, nu persoana. Priveste persoana in ochi, zambeste sincer si explica de ce refuzi, fara ca sa te simti vinovat. Poti incepe cu „as vrea, dar…” ca sa fie impactul mai mic.
Amana raspunsul
De cele mai multe ori ne pripim sa dam un raspuns cuiva si doar la cateva minute dupa, regretam. Un „da” imediat la o cerere nu este cea mai buna decizie, s-ar putea sa te aglomerezi fara sa vrei defapt asta. Se poate intampla si opusul, sa refuzi ceva, dar dupa ce te gandesti mai mult la ce s-ar fi intamplat daca acceptai, regreti. O decizie se ia „cu timp”. Cantareste bine lucrurile pro si contra.
Ai fermitate
Odata ce ai luat o decizie, ramai la ea. Ca sa poti spune nu cu demnitate, trebuie sa fi cu adevarat ferm. Nu arogant sau nepoliticos, doar ferm. Daca nu esti sigur pe deciziile tale si oamenii vad asta, s-ar putea sa foloseasca asta ca o arma impotriva ta si poti ajunge sa faci chestii pe care le vei regreta.
Ofera o solutie alternativa
Sa mergem in alt domeniu, nu doar in cel profesional. Poate ca nu iti place locul unde prietenii tai vor sa mancati cina. In astfel de cazuri, ofera alternative. Poti spune motivul pentru care nu iti place localul, dar spune unde altundeva ati putea merge sa mancati. Sau daca vine cineva la tine si vrea sa il ajuti cu ceva (pe bani, gratis, oricum), dar tu esti presat de timp, spune „nu pot acum, am un deadline, daca nu te ajuta nimeni pana la data de X, vino la mine ca te voi ajuta eu”. E mult mai usor asa.
Exersesaza pe tine intai
Poti sa refuzi lumea doar dupa ce ai invatat sa te refuzi pe tine. Asa ca incepe cu persoana ta. De exemplu spune nu atunci cand vezi un lucru redus, dar totusi nu ai nevoie de el. Sau eu mai stiu in ce domeniu se poate aplica asta… in orice. Spune nu zaharului in cafea de exemplu, spune nu masinii cand mergi la alimentara de la 2 colturi distanta. Cand te lupti cu vointa ta, atunci este bine sa spui nu, e mai usor.
Relaxeaza-te
Scopul refuzului unei persoane este in fond relaxarea ta. Exerseaza in oglinda. Spune nu de cateva ori. Fi ferm si clar. Observa ticurile tale si expresiile non-verbale atunci cand comunici. Se vede prin aceste expresii ca esti stresat? Se vede tensiunea? Atunci trebuie sa mai exersezi pana nu se va vedea nimic si vei fi relaxat.
Acesta este cel mai important pas. Pana la urma spui nu pentru ca nu vrei sa fi stresat sau prea aglomerat. Ajungi la un momentdat in viata sa nu mai vrei sa lucrezi prea mult, sa stai cu familia, sa te relaxezi. Nu vei regreta asta, vei putea si lucra bine, dar vei avea si pace si liniste.
Multe din sfaturile de mai sus le-am invatat pe propria piele. Am facut greseli, chiar recente, din cauza ca nu am stiut cum sa refuz lumea. Dar cu totii invatam si nimeni nu se naste invatat, nu?
Spor la treaba si ai grija sa nu te aglomerezi. Si sa imi spui daca te ajuta vreun sfat de mai sus.
Lasă un răspuns