Ai incercat vreodata sa iti cauti numele pe Google? Ce ai descoperit despre tine cand ai facut asta? Hai sa vorbim astazi despre brandul personal, de ce trebuie sa il creezi si cum sa incepi.
Ce este?
Prin definitie, branding-ul personal este practica persoanelor de a face marketing pentru ei personal si pentru cariera lor.
De ce sa o faci?
Angajatorii de astazi nu iti mai cer doar CV-ul ci se mai uita si pe retelele de socializare, iti cauta si prezenta online. Ce pui pe retelele de socializare iti poate afecta sansa de a te angaja fara ca tu sa stii asta macar. Sa ai o prezenta pe site-urile de social media este o parte esentiala in a face un branding personal si de a te angaja. De asemenea iti creezi oportunitati la care nu te-ai gandi vreodata.
Cum sa incepi:
1. Fa-ti un blog sau un website personal
Intreaba-te: care este cel mai interesant subiect in viata ta profesionala sau educationala? Daca esti student la stiinte economice, subiectul poate sa fie startup-uri, finante, modele de business-uri si asa mai departe. Atunci cand ai un blog si scrii articole despre subiectele acestea care te intereseaza nu numai ca te va ajuta sa cunosti tot mai multe, dar asta va dovedi despre tine ca esti cu adevarat dedicat la ce faci si ca faci asta din pasiune.
2. Fa-ti un cont de LinkedIn
Poate ca iti va lua cateva ore sa ajungi la un cont bine facut, dar merita pentru ca LinkedIn este reteaua de social networking profesional si un loc unde trebuie sa fii activ. Iti ofera multe oportunitati din care amintesc networking-ul, expunerea la potential angajatori si participarea in discutii care merita pentru tine. Sa nu mai zic ca 70% din afaceri isi pun posturile libere pe LinkedIn, ceea ce inseamna ca atunci cand ai nevoie de un loc de munca, poti sa folosesti aceasta retea de socializare ca sa aflii mai multe despre posturi ce te intereseaza.
3. Ai grija la ce dai share
Daca pui poze cu tine mort de beat la o petrecere sau fugind in boxeri, asta spune multe despre anturajul tau. La fel de mult conteaza si opiniile politice extreme, subiecte taboo sau alte lucruri controversate – mai bine sa le eviti. Profilul tau social te reprezinta si trebuie sa ai grija de imaginea pe care ti-o formezi.
4. Ofera content interesant si care poate sa fie share-uit
Iti vei face un brand mult mai puternic daca te focusezi pe content care sa atraga followers, cu care oamenii sa interactioneze: sa dea share, sa vorbeasca despre el, sa comenteze -etc. Ai grija ca sa nu scrii doar despre articole care te intereseaza pe tine, pentru ca o sa ajungi sa te citesti doar tu singur. Nu exista o reteta secreta pentru un content bun. Trebuie sa testezi audienta ta si sa vezi care sunt interesele principale, cu ce interactioneaza cel mai mult din ce share-uiesti. In cele din urma iti vei dezvolta un simt si vei da share numai la ceea ce chiar conteaza.
Ce mai astepti? E timpul sa incepi!
Lasă un răspuns