Scris pe

Adevaruri despre inceputul carierei in tinerete

Piata de munca pentru tinerii care sunt pe la 20 de ani are o parte ascunsa. Vanatoarea de job-uri este tot mai competitiva pe zi ce trece. Nu numai ca este mai greu sa te angajezi, dar salariile au scazut in timp ce pretentiile anagajatilor au crescut.

Am cativa prieteni cu care din cand in cand mai discut de cum o duc ei. Ce mai e nou pe la lucru, cum se descurca de cand si-au luat viata in maini si asa mai departe. Multe persoane de varsta mea au facut deja cunostinta cu stresul – in multele lui forme. Viitorul pare mereu nesigur si mereu stim cat de greu este sa ne gasim un loc unde sa progresam.

De ceva timp, mi-am dat seama de cateva lucruri despre munca si viata in general. Stiind aceste lucruri si gandindu-ma la cateva strategii sa ma ridic deasupra problemelor m-a ajutat sa ajung la o mica forma de prosperitate si liniste. Daca esti frustrat sau te simti fara ajutor, uite la ce concluzii am ajuns eu.

Viata nu e usoara

Nimeni nu iti va spune vreodata ca viata este usoara, nu e o surpriza. Si totusi, merita sa ne tot repetam asta pentru ca primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa acceptam aceasta realitate. Este timpul sa ne oprim din a ne plange sau din a astepta sa se intample lucruri fara ca sa punem umarul in a face lucruri.

Ce este foarte interesant este ca atunci cand accepti ca viata nu trebuie sa fie usoara, defapt viata iti poate deveni mai putin grea. De indata ce incepi sa nu mai dai vina pe factori externi si incepi sa te concentrezi pe ce actiuni trebuie sa faci ca sa iti imbunatatesti situatia, viata ta va incepe sa se imbunatateasca. Totul incepe din atitudine. Poti sa ajungi frustrat, sau poti trece peste cu incredere.

Recent, am intemeiat o familie cu Catalina. Primele saptamani (incluzand luna de miere), chiar au fost miere. Apoi am inceput incet incet sa realizam amandoi ca am trecut la un nou level al vietii. Am dat citirea la caldura? Dar la curent? Ooops, a trecut ziua cand trebuia sa platim cheltuielile. Si cum sa zic, aceste sunt doar lucruri normale pe care un adult le face, dar cu care noi pana acum nu am mai avut de a face. Plus ca atunci cand ai deja inca o persoana pentru care sa castigi bani, trebuie sa incepi sa cheltuiesti altfel banii. Din nou, asta este deja un lucru nou, cheltuirea banilor in mod chibzuit.

Toate lucrurile noi care apar la varsta maturitatii iti pot afecta nivelul de stres.

Ce ar trebui sa faci:

  • Gaseste cai naturale ca sa combati stresul.  Cum am zis, cu dificultate, vine si stresul. Daca nu combati stresul cu cai naturale si sanatoase, te poate pune la pamant. Mai taie din Netflix/TV, bautura sau ce alte metode ai de a alunga stresul. Si eu sunt de multe ori ispitit sa vin acasa, pornesc Netflix-ul cu Cata si ne uitam la serial. Vreau sa schimb asta. Sa iesim mai mult, sa fac putin sport (nu sunt eu cel mai sportiv, dar m-am ingrasat mult si ar trebui sa fac asta). Ai grija si de latura spirituala, orice religie ai avea. Gaseste un hobby. Fa orice lucru care exerseaza mintea, trupul si sufletul.
  • Fa-ti scopuri clare si planuri sa le ajungi. Decide ce vrei cu adevarat de la viata ta si fa-ti un plan cum sa ajungi acolo. Recent, mi-am facut ca scop sa mananc mai sanatos. Acum, trebuie sa ma gandesc cum sa fac asta mai usor. Cand oamenii vorbesc despre goluri de multe ori se gandesc la bani, dar targeturile nu se rezuma la asta. Simplu – gandeste-te la ceva ce vrei sa faci si fa un plan sa reusesti.

Trebuie sa iti creezi calea ta

Daca tu crezi ca o companie o sa aiba grija de tine, s-ar putea sa ai o surpriza candva. Nicio cariera nu mai e sigura, industria se schimba, companiile esueaza si mereu o sa fie cineva gata sa iti fure slujba. Zilele in care primesti o promovare numai pentru ca esti demult angajat acolo s-au dus. Nimeni nu o sa iti dea slujba de vis cu un salar mare; trebuie sa lucrezi din greu si sa meriti asta.

Si eu acum un an sau doi eram foarte sigur de slujba mea. Ma gandeam ca de aici o sa si ies la pensie. Pana cand am facut o greseala asa mare incat eram la un pas sa fiu concediat. Incepand din ziua aceea, am realizat ca doar prin actiuniile mele pot imi fac un venit sigur. Daca eu cresc, firma creste. Daca eu gresesc, firma pierde bani. Cand gandesti asa, o sa te chinui putin ca totul sa mearga ca pe roate – si pentru tine si pentru firma.

Ajuta foarte mult si daca iti faci un venit extra pe langa job. Desigur, asta inseamna mai multa munca. Am inceput sa lucrez pe langa job pentru 15€ pe luna. Dar am avut rabdare si acum am ajuns intr-un punct unde mi-am dublat salarul de la slujba de zi. Nu o spun ca o lauda, dar uneori daca incepi sa iti asiguri si 15 euro pe langa salar, o sa ajungi sa nu mai depinzi doar de acei 1200 de lei care ii primesti odata pe luna. Treaba este sa nu descurajezi. Chiar daca la inceput castigi putin, mergi mai departe. Merita.

Ce ar trebui sa faci:

  • Mergi mai departe decat zice fisa de post. Ia initiativa. Vezi unde este mai slaba compania ta si vino cu o solutie de imbunatatire. Intreaba pe seful tau cum ii poti face viata mai usoara. Sau si mai bine, nu mai intreba si actioneaza direct. Odata ce omul care te-a angajat vede cat de valoros esti, poti negocia o marire dupa ceva timp. Daca nu se poate intampla asta, pune ia lucrurile bune si toate realizarile pe care le-ai facut si pune-le intr-un CV si gaseste o companie care te pretuieste.
  • Incepe ceva pe cont propriu. Cum am zis mai sus, gaseste un skill la care esti bun si gandeste-te cum poti sa faci bani din el. Pe langa job. Poti face multi bani daca iti faci un plan bun. Nu te baza pe salar, fa-ti singur salarul care il doresti.

Ai nevoie de o echipa

Nu fa greseala sa crezi ca poti reusi in viata de unul singur. Ai nevoie de suportul unor oameni pe care te poti baza. Acesti oameni ar trebui sa te zideasca – incurajandu-te sa cresti si sa te ridici tot mai sus zi de zi.

Ce ar trebui sa faci:

  • Fii activ social. Este foarte eficient sa faci conexiuni in viata reala. Sa te intalnesti cu cineva la pranz sau la o cafea este mult mai memorabil decat un mesaj pe Facebook. Pe langa intalnirile cu prieteni, e bine sa intalnesti si oameni noi. Si eu anul acesta vreau sa fac cand pot networking.
  • Gaseste un mentor si fi la randul tau un mentor. Nu este usor sa gasesti un om care stie lucruri faine si poate invata, dar daca dai de o astfel de persoana, trebuie sa fi un student bun. Daca ai un mentor care iti poate da un sfat direct la un lucru care il faci este incredibil de valoros. Daca nu ai un mentor inca, poate ar trebui sa iti cauti unul. Chiar daca nu este un expert, sunt sanse ca sa ai mai multe cunostinte decat altii. Daca cineva vine la tine cu intrebari, raspunde-i. Cand inveti, poti invata de doua ori. Daca ajuti pe cineva care este la inceput iti va pastra cunostintele proaspete.

Invatarea este un efort continuu

Am fost candva de parere ca dupa facultate singurul loc unde ar mai trebui sa invat va fi la lucru. Am crezut asta pana am fost primul an la facultate in Timisoara si am vazut nivelul celor care ma invatau. Mi-am dat seama ca aveam o idee fundamental gresita despre invatat. Invatarea ar trebui sa fie continua. Ar trebui sa te incante. Trebuie sa ne dezvoltam un apetit sanatos pentru cunoastere. Cunoasterea inseamna putere, spunea cineva.

Ce ar trebui sa faci:

  • Incorporeaza invatarea in viata ta. Poti invata foarte multe lucruri pe internet pentru 0 lei. Coursera, Ted Talks, Lynda si YouTube sunt doar cateva nume de unde poti invata. Incepe sa cauti informatie si o sa vezi ca este atata de multa care te asteapta…
  • Foloseste-te de puterea sunetului. Daca faci treburi prin casa, aranjezi documente sau conduci masina singur, creierul tau este pe auto-pilot probabil. Poti incepe sa te bucuri de aceste activitati plictisitoare folosind invatatul prin ascultat. Sunt tone de podcast-uri si carti audio pe internet pe care le poti asculta. Youtube este plin de carti audio si daca nu ai apasat niciodata pe aplicatia Podcasts din iPhone-ul tau, este timpul sa faci asta acum.

Munca este mai mult de 8 ore pe zi

Generatia mea are o problema sa inteleaga ce inseamna defapt munca grea. Si stii ce? O merita din plin. Imi amintesc cand am inceput sa lucrez 40 de ore pe saptamana – era obositor. Tot ce doream dupa o zi de 8 ore era sa ma relaxez si sa am putina distractie. Simteam ca merit.

Adevarul este ca pana ajungi in pozitia pe care ti-o doresti, munca nu este niciodata gata. Si chiar cand ajungi la aceasta pozitie, inca ai multe de facut.

Munca de care vorbesc nu este neaparat cea data de seful tau. Vorbesc despre cresterea ta personala. Daca singurul moment cand vei lucra va fi atunci cand esti platit, nu vei face multe cu asta.

Vorbind de lucru, unele job-uri nu se pot rezuma la 8 ore. Nu pot sa imi permit eu ca singurul programator de la lucru sa plec acasa atunci cand server-ul principal al companiei este atacat. Trebuie sa iei in calcul si asta.

Pentru a avansa in cariera ta sau sa ajungi in alta pozitie, trebuie sa faci multa munca pe cont propriu. Cand mergi acasa dupa orele de lucru, munca ta nu s-a terminat.

Ce ar trebui sa faci:

  • Schimba-ti atitudinea fata de lucru. Cand te gandesti la munca, iti vin in minte si cuvintele greu, obositor, naspa? Daca da, o sa fie foarte greu sa mai lucrezi si dupa orele de munca. Sa faci exercitii zilnic este greu dar oamenii continua sa faca asta pentru ca stiu ca vor fi rezultate.Asa trebuie sa te gandesti fata de orice job ce il faci. O sa vezi rezultatele si se va merita.
  • Schimba-ti job-ul. Daca nu iti poti schimba atitudinea fata de locul de munca, trebuie sa schimbi ceea ce faci. Gandeste-te sa lucrezi in domeniul care iti aduce cea mai mare satisfactie. Chiar daca nu stii cum sa faci bani cu ceea ce iti place, incearca. Oamenii platesc un expert cand il intalnesc si singura cale ca sa ajungi un expert este lucrand mult.

Ca sa traiesti in economia curenta este provocator pentru oricine. Daca esti tanar si vrei sa incepi o cariera poate parea imposibil. Dar nu mai pierde timp cu plangeri sau asteptand sa fie lucrurile mai usoare. 

Aplica cateva din lucrurile pe care le-am scris mai sus si vei avea rezultate pozitive ca si mine in cateva saptamani, daca nu chiar zile.

2 comentarii la acest articol

  1. Ce carti de self improvement, ai citit? Lasand asta la o parte, tocmai ti-ai asumat tot meritul. Asta arata failul bisericii, fie ea si neoprotestanta.

    • Nu sunt eu tipul care sa citesc carti, sunt un tanar in secolul 21. Totusi, cred ca urmaresc mai multe podcast-uri si video-uri pe YouTube. Dau doar cateva nume: Gary Vaynerchuk, Awareness and Consciousness, Cultivate Greatness, Genius Types, Lifehack Live, Patrick Mathieu – The Power of Mortality. Ar fi mai multe, dar nu trebuie sa ma explic. Nu am vrut sa fac un articol crestin sau de evanghelizare de asta. Totusi, am mentionat cat de importanta este partea spirituala. Daca eu nu aveam grija si de asta, nu aveam nimic. La fel, nu am crezut ca asa mult ajuta daca am grija la zeciuala si lunar dau Domnului partea lui. Dimpotriva, nu arata niciun fail, arata ca o alta generatie se ridica. Stop being an hater.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2024 toate drepturile
nu sunt
rezervate. Faceti ce vreti, e o tara libera.
Cred ca nu mai are rost sa zic, dar tema e facuta de mine cu Tailwind CSS. Gasesti codul sursa aici.
Inca folosesc WordpPess 🧡. Tema e insa custom Laravel 😎.