Scris pe

Sunt prea batran sa invat programare?

Poate unii dintre voi stiti, unii noi, de aceea incep articolul cu asta: am inceput sa invat programare web la varsta de 13-14 ani. Peste ani, am devint CTO la o agentie web. De aceea, unii ma intreaba, este prea tarziu sa invat programare? Sunt prea batran sa devin programator? Nu ma intreaba persoane de 65 de ani, ci baieti de 16-17 ani.

Raspunsul scurt este un test in trei pasi:

  1. Respiri? Daca da, treci la pasul 2. Daca nu, da, intr-adevar esti cam batran.
  2. Poti sa apesi pe tastatura? Daca da, mergi la pasul 3. Daca nu, e ok, exista modalitati sa programezi si fara tastatura. Hai la pasul 3.
  3. Esti pasionat de domeniul web si de toate lucrurile pe care le poti face online? Da? Felicitari! Nu esti batran deloc. Daca nu, sorry, nu esti batran, dar nu te poate forta nimeni sa inveti sa programezi.

Deci, versiunea scurta: nu esti prea batran sa inveti programare.

Ce inseamna sa fi prea batran sa programezi?

Cand spui ca esti prea batran sa inveti ceva, ceea ce spunem defapt este ca sunt anumite varste cand este recomandat sa inveti lucruri noi si varste cand nu. Dar eu nu ma voi uita la Iosua, baietelul meu de 2 luni, atunci cand se va chinui sa invete sa mearga si voi spune “Ma, piticu asta este praf la domeniu umblatului in picioare”. Iosua va fi exact in momentul cand trebuie sa invete sa umble.

Din pacate, ceea ce este palpitant pentru un bebelus poate sa fie de groaza pentru un adult. Noi ca si oameni am invatat sa ne temem de orice semn de regresie pentru ca am devenit comfortabili cu ceea ce cunoastem deja.

Dar spre deosebire de umblat, lucru care se invata in primul an de viata, ideea ca este un timp potrivit sa inveti sa programezi (sau orice altceva) este relativa.

Logica limitarii de varsta

Web-ul a fost creeat abia in 1994. Deci, daca unii ar fi dorit sa invete sa programeze de mici, ar fi trebuit sa fie cam de 8 ani. Asta daca erau nascuti in 1986, deci asta ar insemna ca nimeni din industria tech nu ar fi mai batran de 29-30 de ani, ceea ce clar nu e cazul.

Altii au putut, poti si tu

Eu am invatat la 13 ani sa programez, dar cunosc persoane care au inceput abia la 24 de ani programarea, disperati dupa un domeniu actual si bine platit. Eu, la 23 de ani am devenit CTO la o companie mica, dar altii au inceput mai tarziu decat mine si sunt chiar mai sus decat sunt eu.

Invatand sa programezi defapt inveti un skill foarte important in societatea de astazi. Chiar daca nu voi mai lucra (sper sa nu fie cazul vreodata) la compania actuala, eu tot voi cunoaste unul din cele mai importante skilluri astazi.

Cu abilitatea de a programa vine liberatatea si posibilitatea de alegere. Poate chiar si sentimentul ca poti aduce o valoare reala pentru tine si cei din jur. Esti prea batran pentru asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2024 toate drepturile
nu sunt
rezervate. Faceti ce vreti, e o tara libera.
Cred ca nu mai are rost sa zic, dar tema e facuta de mine cu Tailwind CSS. Gasesti codul sursa aici.
Inca folosesc WordpPess 🧡. Tema e insa custom Laravel 😎.