Scris pe

Specialistii recomanda…. credit edition

Specialiștii recomandă oamenilor să îşi refinanțeze acum creditele şi să aleagă dobânda fixă. Prin refinanțare, debitorii pot stagna valorile ratelor pe dobânda fixă aleasă, pentru o perioadă de 3-5-8-10 ani sau pe mai mulți ani, evitând ca ratele să le crească și mai mult în viitor.

Sursa

Doar eu vad problematica recomandarea specialistilor? Sa va explic si de ce.

Cand a aparut IRCC, specialistii au recomandat oamenilor sa ceara bancilor sa aplice IRCC in loc de ROBOR, ca e mai mic. Romanii au refinantat cu IRCC in masa creditele.

Problema e ca IRCC este doar un ROBOR mai intarziat cu 6 luni.

Problema e ca acum ROBOR a cam atins un top, da semne ca putin o sa mai scada sau cel putin face un platou.

IRCC abia acum creste mult, dupa 6 luni in care ROBOR-ul a atins in varf. Deci simpla logica spune ca IRCC va atinge varful peste 6 luni, semestrul 2 2023.

Deci a fost un sfat bun pentru oameni sa treca in masa la IRCC? Tot ce s-a intamplat a fost sa amane cresterea ratelor. Nu exista fentare, daca daobanda BNR creste si ratele romanilor trebuie sa creasca, fie ca e cu IRCC sau cu ROBOR.

Problema la ratele cu dobanda fixa pe 5 sau 10 ani este fix asta… dobanda este fixa.

Daca vine o recesiune (si este cam de ne-evitat) peste noi, ROBOR-ul usor usor va scadea ceea ce va confirma ca am atins un top in jur de 8-9%. Poate nu va ajunge iar la minimul din ultimii ani, dar chestia este ca… dobanda fixa va ramanea, nu va scadea.

Pentru ca sa te protejezi 3 luni de o rata putin mai mare apelezi sa ai o rata cu o dobanda fixa destul de mare, spre exemplu la CEC acum dobanda fixa este 9,8% pe 5 ani.

Sa zicem ca in 2 ani ROBOR-ul va scadea iar pe la un 3%, eu am marja bancii de 2% ceea ce ma va face sa platesc 5% dobanda, in timp ce un roman incurajat de expert sa aiba credit cu dobanda fixa o sa aiba tot 9,8%, aproape dublu.

Dobanda fixa face sens atunci cand ROBOR are valori mici… dar ca sa iti faci un credit cu dobanda aproape 10% fixa 5 ani e ca si cum ai intra in crypto in varful cresterii din bull market si ai astepta profit.

Ce zici, merita sfatul expertilor?

In final, hai sa va dau eu un sfat. Atunci cand ROBOR/IRCC e mare, merita sa platesti anticipat orice suma ai disponibila. La suma pe care tu o platesti nu se va mai aplica dobanda mare. Spre exemplu, eu am programata in acest an o plata anticipata cat dobanda e inca mare si de la 25 de ani ramasi de plata la credit voi mai ramane cu 14 ani. O reducere cu aproape 50% de la termenul initial de 30 de ani.

Cand ROBOR/IRCC e mic, merita si atunci platit anticipat, dar se va simti mai putin decat acum cand ratele sunt ridicate din cauza dobanzii mari.

Cu placere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2024 toate drepturile
nu sunt
rezervate. Faceti ce vreti, e o tara libera.
Cred ca nu mai are rost sa zic, dar tema e facuta de mine cu TailwindCSS. Gasesti codul sursa aici.
Inca folosesc WordpPess 🧡. Tema e insa custom Laravel 😎.