Scris pe

Salvarea in criza vine din crypto?

Marea recesiune din 2008 pana in 2011 a dat nastere fenomenului Crypto si a companiilor fintech. Insa marea problema de atunci pana acum este faptul ca nu am mai avut o criza globala sa vedem cum reactioneaza piata crypto la o recesiune majora.

Nu cred ca putem compara aurul cu crypto. Aurul il vezi, e palpabil, stie lumea de el. Pe cand Crypto e ceva nou si lumea la nivel larg nu stie cu ce se mananca. Multa lume are inca dubii fata de crypto si ce sta in spate.

Nu stim cum vor reactiona oamenii intr-o recesiune, dar sunt 2 cazuri mari:

  • Oamenii se vor panica si vor vinde crypto ca sa aiba fiat, bani.
  • Oamenii se vor panica si vor vinde stocuri si actiuni sau alte chestii palpabile si vor cumpara crypto, atunci crypto va creste.

Am vazut de multe ori in crize mici ca oamenii au crescut valoarea crypto mergand pe a doua varianta. “Oamenii” zic, pentru ca e un procent prea mic din populatie care stie cu ce se mananca crypto. Totusi, nu stim cum va reactiona lumea cand vor fi afectate de criza niste tari mai bogate.

Se zice de faptul ca marele avantaj al crypto este descentralizarea. Este paritial adevarat, dar marele companii de exchange sunt in US, Korea, China sau Europa. Vine criza intr-una din regiunile/tarile in care se afla un exchange, preturile vor scadea. De fiecare data cand este cate o stire negativa din Orient (China, Korea), preturile scad dramatic.

De asemenea, valoarea crypto creste datorita investitorilor. In recesiune pana si investitorii vor reduce din cheltuieli, influxul de capital din crypto va incetini enorm sau chiar va stopa. Multa lume vede crypto ca pe un market speculativ si chiar aceste marketuri speculative sunt primele lovite ce recesiuni.

Ideea mea e ca multa lume isi pune increderea in crypto ca o alternativa la bani si sistemul actual, dar valoriile crypto sunt ajutate in cea mai mare parte si de institutiile care schimba crypto. Sau asa se pare sa fie. Daca lumea ar adopta sistemul crypto la scala larga, ar fi ceva, dar nu se va intampla prea curand asta si tot trebuie sa faci exchange. Dupa ce Mt Gox s-a inchis in februarie 2014, Bitcoin a scazut cu 36% pana la sfarsitul lui martie. Ce se va intampla daca doua sau mai multe exchange-uri se inchid simultan sau in perioada de criza?

Eu unul sunt sceptic fata de crypto nu pentru ca nu cred ca e o alternativa mai buna ci pentru ca lumea nu stie cum sa lucreze cu alternativa asta inca. 80% sanse ca oamenii sa investeasca tot in aur sau ce investeau in crizele trecute decat sa bage banii intr-o chestie incerta, pe care nu o cunosc mai deloc, numita crypto. Aurul are cuteva sute de ani vechime si s-a dovedit folositor in alte crize, crypto… e inca prea tanar fenomenul ca sa stim, tot ce avem sunt strict speculatii. Poate in viitor, cand ajunge o tehnologie folosita de toti si peste tot si vei putea cumpara o cafea cu bitcoin… o sa fie altfel. Pana atunci, eu zic sa nu ne punem extrem de multa speranta pe termen lung in crypto si sa nu ne bagam toti banii acolo crezand ca este un safe heaven.

Voi ce ziceti? Va fi Crypto salvarea in criza care vine cat de curand?

2 comentarii la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2024 toate drepturile
nu sunt
rezervate. Faceti ce vreti, e o tara libera.
Cred ca nu mai are rost sa zic, dar tema e facuta de mine cu Tailwind CSS. Gasesti codul sursa aici.
Inca folosesc WordpPess 🧡. Tema e insa custom Laravel 😎.