Scris pe

Revolut si minima logica a romanilor

Zoso si Cetin sunt cei mai vocali in a critica Revolut si activitatea lor. Ca sunt rusi, ca blocheaza conturi, ca etc. Recent Cetin a scris aici un articol despre introducerea IBAN-urilor romanesti in colaborare cu Libra.

Cel mai mare dezavantaj spus de el este ca de acum Anaf poate cunoaste ce conturi ai deschise si poate pune propriri. Tot el mai zice si de oamenii cu conturi blocate ne-putand sa isi mai foloseasca banii o perioada pana se termina verificarile.

Astazi am luat legatura cu echipa legala de la Revolut si le-am pus doua intrebari simple si la obiect: poate autoritatea din tara mea (Anaf) sa vada cati bani am in cont si sa puna propriri si unde sunt stocati/tinuti banii mei cand ii depun in contul de Revolut. Deci:

  1. Revolut poate da curs unei cereri venite de la Anaf pentru a ingheta un cont. Se putea si pana acum, se poate si de acum inainte. Nu o pot face Anaf cu mecanismele lor automat pentru ca e mai complicat: contul ce il ai tu la Libra este asignat la un cont “pooled” unde sunt tinuti la un loc banii din mai multe conturi. Tu ai practic un sub-cont iar banii tai sunt intr-un cont principal la care tu ai acces. Daca ANAF ar pune proprire, ar bloca banii la toti utilizatorii din acel cont pooled, deci probleme. In schimb, sunt mecanisme europene prin care ANAF poate face o cerere la Revolut pentru investigatii si cei de la Revolut sunt obligati sa dea curs cererii daca sunt motive obiective: frauda sau suspiciune de frauda, spalare de bani, etc. Adica nu poate ANAF sa zica “hai sa vedem cati bani are Filip in cont acum, pe loc, fara motive”. Doar Revolut momentan iti poate ingheta contul.
  2. Banii care sunt transferati in acest cont IBAN deschis la Libra si care apartine de un cont pooled sunt tinuti chiar la Libra. In schimb, daca tu primesti bani in contul de Euro sau alte conturi NON-RON, ii vei primi prin IBAN-ul din Lituania, nu in cel de la Libra, astfel ca banii vor fi stocati acolo. Chiar daca ulterior banii respectivi ii schimbi in RON, ei nu vor fi transferati la banca Libra din Romania ci vor ramane in Lituania. Practic doar banii transferati direct in IBAN-ul romanesc vor fi stocati in Romania, toti restul in Lituania. Inclusiv banii din TOP-UP vor merge in Lituania.

Simplu nu? Dar e mai usor sa dai cu presupusul si sa zici ca gata, Revolut e sclavul sistemului romanesc.

Si daca ar fi asa, care e problema, avand in vedere ca pui in Revolut doar bani legali si pe care ii poti justifica nu? Sau poate de aia exista multi compatrioti care se plang ca au depus mii de euro si le-a fost inghetat contul si nu sunt deblocati? Pai nu sunt deblocati cei care nu pot zice sursa fondurilor. Eu am trecut prin 2 verificari de sursa, a durat sub 5 ore la ambele sa fiu deblocat pentru ca le-am trimis contracte si facturi legale in Romania si pentru care platesc taxe pe PFA. Daca tu primesti brusc mii de euro sau depui fara sa poti demonstra de unde ai banii respectivi, ghinion, o sa fi blocat pentru ca au mecanisme bune anti spalare a banilor. Daca banca din Romania nu te-a intrebat de sursa banilor, e treaba lor daca nu isi fac treaba (pun intended), Revolut isi face treaba si respecta legislatia.

Eu de 2 ani de cand folosesc doar Revolut zi de zi si acolo tin toti banii, nu am avut nicio problema. Sunt bani legali ce pot fi justificati oricand. Am ales Revolut pentru ca sunt platit in moneda considerata mai “exotica” sau rara la noi si schimbul valutar e urat rau de tot. Am incercat sa ma descurc cu BT, dar intr-o luna am incasat acolo si am pierdut cam 420 de lei pe taxe si schimb valutar. Nu mersi. Cu Revolut nu pierd banii astia. Poate tu care citesti asta nu ai nevoie de Revolut, George sau BT-NEO iti ofera aceleasi chestii (minus schimb valutar decent) deci ramai pe alea, dar daca tu ai ceva cu compania nu incerca sa aduci lucruri nefondate.

Daca si tu esti unul din aia care vor sa bage 30.000 de euro pe acolo doar pentru schimb valutar dupa care ii transferi in alt cont, fi sigur Revolut de va lua la intrebari. Atat, nimic mai simplu.

Edit ulterior: daca Cetin ar fi urmarit intrebarile din live-ul de mai jos, ar fi vazut ca IBAN-urile sunt deschise pe numele Revolut, nu pe numele meu ca PF. Daca ANAF incearca sa interogheze conturile deschise pe CNP-ul meu, nu va gasi contul de Revolut. Poate insa sa faca o cerere catre Revolut si sa zica “ba, are cont Filip la voi si daca da, are venituri ilegitime?”. E mai simplu insa sa dezinformezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2024 toate drepturile
nu sunt
rezervate. Faceti ce vreti, e o tara libera.
Cred ca nu mai are rost sa zic, dar tema e facuta de mine cu Tailwind CSS. Gasesti codul sursa aici.
Inca folosesc WordpPess 🧡. Tema e insa custom Laravel 😎.