Scris pe

Primele de sarbatori

Atunci cand am inceput primul job in IT aveam un salariu foarte mic comparativ cu cat castig acum asa ca cea mai asteptata parte din an era perioada sarbatorilor: Craciun sau Paste. De ce? Pentru prima aia de cateva sute de lei, bani “ne-munciti”.

Pe masura ce am inaintat in domeniul meu (uite ce am deja 10 ani de experienta de la prima angajare), mi-am dat seama ca aceste prime de sarbatori compenseaza pentru un salariu mic si te fac doar sa consumi mai mult.

Daca eu imi fac treaba bine si aduc o valoare firmei in care lucrez, de ce nu primesc luna de luna acele cateva sute de lei? Oare tocmai pentru ca salariul este mic se simte si angajatorul cu “musca pe caciula” sa mai dea ceva in plus de sarbatori (de multe ori bani ne-impozabili)?

Pai… chiar asa este! Odata ce am ajuns la firme care platesc ok, aceste prime de sarbatori au disparut, pentru ca in mare parte am trecut la taxarea pe ora/pe zi. Pentru o firma tu nu produci bani atunci cand nu lucrezi, deci pare logic ca intr-o zi libera sa nu fi platit. Dar pentru ca munca se plateste fair in general la companiile din afara tarii, atunci cand lucrezi esti platit corect, la nivelul tau si la abilitatile tale de negociere.

Din moment ce esti platit corect in fiecare zi/ora de munca pe care o prestezi, care mai este sensul primelor de Craciun?

Fara ca sa intram mai adanc in subiect, am impresia de multe ori ca aceste prime fac oamenii sa consume mai mult intr-o singura luna decat o fac in mod normal. Spun acest lucru pentru ca si eu faceam asta. Oamenii care nu stau atat de bine cu banii consuma mai mult decat oamenii cu bani mai multi, credeti asta?

Daca nu credeti, nu inseamna ca nu e adevarat. Si eu in trecut primeam 1000 de dolari prima de Craciun si in aceeasi zi imi luam casti smechere cu 800 de lei. In loc sa pun deoparte aia 1000 de dolari si sa am un inceput bun in noul an, imi luam casti pentru ca “am primit prima”.

Pe cand daca nu primesti nimic de Craciun in plus fata de cat primesti in alte luni.. parca stai pe ganduri daca chiar merita castile alea cu 800 de lei, pe care oricum iti permiti sa le iei si intr-o luna normala.

De aia zic… primele de Craciun sunt over-rated. Un om sarac/mediu instarit o sa vada prima ca pe o modalitate de a cheltui mai mult in Decembrie. Un om cu capul pe umeri o sa vada o eventuala prima ca o modalitate de a fi cu o luna in avans. Dar un om care isi stie valoarea o sa negocieze ca prima aia ce o primesti odata pe an sa fie reflectata in banii primiti lunar.

Change my mind.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2024 toate drepturile
nu sunt
rezervate. Faceti ce vreti, e o tara libera.
Cred ca nu mai are rost sa zic, dar tema e facuta de mine cu TailwindCSS. Gasesti codul sursa aici.
Inca folosesc WordpPess 🧡. Tema e insa custom Laravel 😎.