Scris pe

Preschimbare permis 2022/2023

Au trecut si la mine 10 ani de cand am carnetul, in 4 decembrie mi-a expirat permisul de conducere. Nu am apucat sa il schimb inainte sa expire asa ca am depins cateva zile de Cata sa ma ajute cu mersul la analize si la DRPCIV.

Pentru ca tot am trecut prin asta, m-am gandit sa va spun si aici pasii care sunt de urmat.

1 – Analizele medicale

Inainte de vizita la DRPCIV, trebuie sa aveti fisa medicala cu analizele facute pentru ca sa aveti permisul reinnoit.

Later edit: mi-a adus Catalina aminte ca inainte sa mergeti la analize, trebuie o vizita la medicul de familie care sa va dea o adeverinta ca sunteti apti pentru preschimbare permis, costa vreo 30-50 de lei si adeverinta asta fara de care nu va primeste la analize.

Asta e cea mai mare bataie de cap in opinia mea.

Sunt doar cateva clinice autorizate de Ministerul Sanatatii ca sa faca analize pentru dosarul auto, deci nu aveti neaparat multe optiuni de ales mai ales daca sunteti dintr-un oras mic precum Arad-ul.

Am mers prima data intr-un loc unde mi-a zis ca dureaza 1 saptamana si cam in fiecare zi sa vin sa fac o investigatie. Avand in vedere ca eu m-am programat la DRPCIV inainte sa am dosarul medical si erau doar 3-4 zile pana la programare, asa ceva a fost inadmisibil. Sa vin in fiecare zi in oras la policlinica pentru o investigatie de 5-10 minute nu era foarte fezabil + ca nu ma incadram in termenul pana la programare.

Am cautat alta clinica unde in aceeasi zi faci toate investigatiile, dar cand am ajuns acolo la ora 11 era deja full, PLIN OCHI. Foarte multa lume si toti asteptau pentru preschimbare permis categoria B.

Nervii iti sunt intinsi la maxim aici, pentru ca te muti de la o coada la alta, vin instructori auto si se baga in fata ta cu teancul de dosare, stai ore in sir in picioare, ai 6 investigatii de facut, hai sa va zic sumarul la fiecare:

  • Medicina interna – ti se ia tensiunea si iti pune semnatura pe fisa medicala. 2 minute de stat efectiv in cabinet. Am asteptat 1 ora doar sa apara medicul la lucru.
  • Ortopedie – am intrat, m-a intrebat daca am maini sau picioare rupte, am zis ca nu, semnatura si la revedere, tot vreo 2 minute inauntru. Am asteptat sa vina la ora 2 medicul, eu fiind de la 11 si ceva in clinica.
  • Neurologie – m-a pus tanti doctor sa inchid ochii, sa tin mainile in fata si sa imi tin balansul. 2 minute si am primit semnatura. Vreo 30 de minute de stat la coada.
  • Psihiatrie – sincer nu stiu care doctor a fost asta, cred ca a fost un doctor care doar m-a intrebat daca ma cheama Filip Pacurar si atat. 1 minut de stat inauntru.
  • Oftalmologie – am stat 5 minute doar sa isi aleaga doamna doctor si asistenta meniul de pranz, apoi mi-a dat sa citesc cifre pe fundal verde sa nu fiu daltonist + 2 seturi de litere, un set cu un ochi unul cu alt ochi. Timp de stat in cabinet – 10 minute cu indulgenta, sigur a fost mai putin. Si aici am stat vreo 20 de minute la coada.
  • ORL – Am intrat, mi-a pus ceva casti pe urechi si trebuia sa apas pe buton cand aud tiuit. Problema e ca asa galagie era pe hol ca abia auzeai orice tiuit. Aici am stat 5 minute inauntru pentru ca tot aici mi-a completat si fisa principala cu datele mele. Aici trebuie sa vii si la final dupa toate investigatiile pentru ca sa „inchida fisa”. Deci stai odata la coada la inceput, mai stai odata si la final.

Zici ca eram in filmele cu prosti, de la coada la coada. Aici chiar si cozile aveau propriile cozi.

Am pierdut cam 3 ore jumate la aceste asa zise… analize. Nu a fost mai nimic pe bune, a trecut si un nene cu parkinson. Timp pierdut.

2 – DRPCIV

Trebuie sa cauti site-ul DRPCIV din municipiul tau si sa iti faci o programare pentru preschimbare. Cel putin in Arad nu te mai primeste fara o programare online.

La DRPCIV trebuie sa aveti urmatoarele acte:

  • Fisa medicala obinuta la pasul 1
  • Carnetul vechi in original
  • Buletinul in original
  • Dovada platii de 89 de lei pentru permis

Cand am ajuns la ghiseu la DRPCIV am dat peste un politist amabil, glumet dar plictisit. De mentionat ca aveam programare la 15:10, am ajuns la ora 15 si nu era nimeni la niciun ghiseu. L-am intrebat pe politist daca pot da actele mai repede daca tot nu e nimeni si m-a primit asa.

Nu a trebuit sa completez eu niciun formular, politistul a completat tot, eu doar am semnat digital si atat.

Aici a mers cel mai rapid spre surprinderea mea, am terminat in sub 5 minute si la 15:17 eram inapoi acasa. Nu s-au cerut copii dupa nimic, au facut ei copii acolo. Super, progres.

Am primit dovada inlocuitoare pana ajunge acasa permisul cu Posta Romana. In cam o saptamana ar trebui sa vina acasa permisul, din nou alt progres pentru ca acum cativa ani trebuia sa ma duc personal la oficiul postal ca sa ridic permisul.

Concluzia e ca examenul medical e cam facut degeaba si ocupa mult timp, macar daca era facut pe bune sa stai sa folosesti timpul acesta cu folos. In rest procesul este destul de usor si birocratia a fost mult redusa la cateva acte minime pe care trebuie sa le ai la DRPCIV.

Ne auzim in 10 ani sa vedem cum se schimba procesul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2024 toate drepturile
nu sunt
rezervate. Faceti ce vreti, e o tara libera.
Cred ca nu mai are rost sa zic, dar tema e facuta de mine cu Tailwind CSS. Gasesti codul sursa aici.
Inca folosesc WordpPess 🧡. Tema e insa custom Laravel 😎.