Scris pe

Pirateria online in 2023

Am citit urmatorul articol, pe care vi-l recomand si voua despre pirateria in special in Romania ca fenomen.

https://panorama.ro/pirateria-digitala-torenti-netflix-viitor

Traim intr-o lume care isi doreste tot mai mult globalizare. Internetul ne ajuta in asta. Putem discuta cu colegi de munca, stand acasa in biroul personal si la capatul celalalt sa fie o persoana la mii de km distanta.

Totusi, exista un factor care pune bete in roate intr-un fel acestei globalizari “culturale”: drepturile de autor.

Aici intervine pirateria.

Imi amitesc acum anii 2006. Parintii mei erau in SUA pentru o perioada, in vizita. Eu fiind la scoala, am ramas acasa. Pe atunci RCS-RDS (care intre timp au devenit Digi) nu prea puneau internet la case, se focusau mai mult pe blocuri cu multe apartamente, era mai usor sa faca infrastructura asa. Dar totusi, un vecin de pe strada a strans semnaturi si intr-un final cei de la Digi au venit sa ne puna internet prin cablu.

Scapam in cele din urma de dail-up si viteze mici, treceam la viteze ENORME de 64 kbps si internet nelimitat la orice ora. Atunci am inceput sa invat HTML si sa ma initiez in web development, fiind in clasa a 7-a. Dar atunci am descoperit si pirateria.

Prima data am descoperit Limewire: un program peer-to-peer pentru gasit muzica. Nu pot sa zic ca imi descarcam eu multa muzica, dar era interesant sa cauti orice melodie internationala si sa o gasesti si in cateva minute sa o ai in calculator.

Desigur, pe Limewire era plin de virusi, daca nu erai atent luai o melodie cu extensia .mp3.exe si cand o deschideai… VIRUS! Eu am fost mereu mai atent la chestii de astea si n-am fost virusat de pe Limewire totusi.

Apoi a venit mania cu Torrent si DC++. Nu va mai zic de faptul ca am fost atat owner de hub dc++ cat si am avut un site de torente, ambele “crestine”.

Si usor usor viteza la internet se tot marea. De la 64kbps la 128kbs, 256, 512…. pana cand am ajuns la fibra optica cu viteza de 1 GBps in ziua de astazi.

Ma intreb, oare daca romanii nu piratau atat cat au facut-o pe vremuri, mai crestea asa “brusc” viteza maxima la internet?

Dar sa revenim la drepturile de autor.

Era o perioada in care eram foarte pasionat de Lost si Prison Break, doua seriale faine din SUA. Eram atat de fan incat de multe ori ma trezeam la 5 dimineata sa downloadez de pe torrent episodul. Erau oameni asa de dedicati acolo incat aparea episodul la cateva minute dupa ce era difuzat pe TV. Totusi de multe ori ma uitam la episod dupa scoala, deja era aparuta si subtitrarea. Veverita_bc si Avocatul31 se intreceau care sa fie primul cu subtitrarea la episod. Dupa episod, comentam teorii si impresii despre ceea ce tocmai am vazut pe tvblog.ro. O perioada faina.

Dar daca atunci nu piratam, nu aveam nicio sansa sa vad acele seriale, poate doar dupa ani de zile cand ProTV sau alta televiziune reusea sa cumpere dreptul de difuzare.

Fast-forward in 2023. Sunt abonat la aproape orice serviciu de streaming care exista in Romania. Ba chiar am cateva despre care s-ar putea sa nu fi auzit (Answers.tv, CuriosityStream, Nebula). Foarte rar se intampla sa vreau sa vad ceva si sa nu gasesc pe un serviciu platit.

Dar cand se intampla asta, inca mai apelez la torente. Dau atatia bani la aceste servicii, dar totusi cand am vrut sa vad Yellowstone nu il gaseam niciunde decat pe torente.

Oamenii nu mai accepta sa traiasca intr-o lume dezbinata si impartita pe regiuni cu drepturi de difuzare. E cumva nedrept sa am colegi poate la lucru care discuta despre un serial din SUA super vizionat si eu sa nu am dreptul sa il vad pentru ca traiesc in Romania.

Ce vreau sa subliniez este ca oamenii, inclusiv romanii, sunt dispusi sa apeleze la cai legale de a viziona continut daca acestea sunt disponibile si usor accesibile. Exista sondaje facute care arata faptul ca de cand au anuntat cei de la Netflix ca nu vor mai lasa oamenii sa imparta conturi a crescut iar pirateria.

Cu cat lacomia caselor de productie, a serviciilor de streaming si a celor ce impart drepturi de autor creste… cu atat va creste si pirateria.

Netflix este profitabil de ani de zile, chiar cu profit ok. Dar pentru ca nu stiu cum sa mareasca acest profit, au decis sa nu mai lase oamenii sa imparta conturi. Lacomie. Si uite ca poate fi o decizie proasta, pentru ca multi din cei care imparteau conturi inainte vor renunta la cont complet.

Pirateria online este cumva un raspuns sistemului capitalist care de multe ori nu se mai satura de profituri grase si mari. Pirateria cumva este o unealta care ajuta la globalizare. In mod ironic, ajuta chiar si pe cei ce sunt piratati: in articolul de mai sus se mentioneaza Game of Thrones, cel mai vizionat serial dar si cel mai piratat.

Disclaimer de final: in acest articol m-am rezumat la pirateria de continut video/audio, pentru ca de cele mai multe ori aici intervin drepturile de autor care fac imposibila achizitionarea materialului intr-o anumita tara, ceea ce in acest secol si an in care ne aflam deja nu mai este acceptat de catre oameni. Legat de softuri, am o alta parere si platesc o gramada de licente si softuri pentru job-ul meu. Un soft nu te impiedica nimeni sa il cumperi legal, ba chiar daca iti castigi banii si cu ajutorul acelui software ar trebui sa investesti intr-o licenta.

Ca si concluzie, pirateria eu o vad ca un rezultat al lacomiei si a dorintei celor sus-pusi de a imparti lumea in tari mai presus decat altele. Daca oamenii, inclusiv romanii, au cai legale si cat de cat affordable de a viziona sau asculta continut LEGAL, o vor face. Dar cand un individ nu va avea cai legale de a viziona ceva doar pentru ca nu sta in SUA… mai mult ca sigur vor apela la piraterie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2024 toate drepturile
nu sunt
rezervate. Faceti ce vreti, e o tara libera.
Cred ca nu mai are rost sa zic, dar tema e facuta de mine cu Tailwind CSS. Gasesti codul sursa aici.
Inca folosesc WordpPess 🧡. Tema e insa custom Laravel 😎.