Scris pe

Ne transformam intr-o distopie?

Nu stiu daca ati vazut serialul Handmaid’s Tale. Este un serial distopic despre Statele Unite in viitor, redenumite Gilead si transformate intr-o republica autoritara. Rata fertilitatii a scazut acolo, majoritatea femeilor nu mai pot avea copii si natalitatea este foarte scazuta. Totusi, exista cateva femei care pot avea copii si acelea sunt obligate sa se supuna sistemului, sa isi lase familia si sa plece la elita ca sa treaca printr-un ritual si apoi sa ramana gravide si sa predea la final copilul familiei respective. Un fel de mama surogat dar fortata. Dupa ce si-a facut meseria la o familie, merge la alta si tot asa. Restul femeilor sunt private de drepturi, impartite in diferite clase sociale si au interzise o gramada de chestii printre care si cititul.

Oricum, nu despre serial vreau sa scriu desi va recomand sa va uitati la el daca va place genul (sf, viitor distopian, etc). Exista o faza in film care se tot repede pe parcursul sezoanelor. Pentru ca femeile nu au voie sa citeasca, nici macar sa stie sa citeasca, guvernul autoritar a schimbat mai toate semnele din tara cu imagini. La magazin in loc sa scrie “Legume si Fructe” sunt desenate niste fructe si legume, pe strada in loc de stop este o mana care arata sa stai si asa mai departe. Nimic nu este scris prin tara, nici macar pe geamuri la magazine sau intr-o reclama. Nimic.

Na, desigur ca eu cu postul asta exagerez, dar hai sa va zic de ce mi-am amintit de serial.

Zilele astea, de luni incepand, am tot mers la unul din cele 100 de Kaufland-uri din Arad (legenda spune ca Aradul este orasul cu cele mai multe Kaufland-uri si Lidl-uri din tara si toate restul sunt filiiale ale celor din Arad), cel de langa spital, pentru ca trebuie sa mai iau una alta pentru Cata si Iosua care sunt in spital.

Kaufland-ul acesta este aranjat altfel decat cel de langa mine, dar si arata complet diferit. Una din schimbarile mari de acolo sunt semnele de la rafturi.

Mi-au adus aminte semnele astea de serialul de mai sus. Desigur, la noi inca mai scrie deasupra si cu litere ce gasesti la raionul respectiv, dar mai mic decat semnele acestea.

Exista unele care nu au nimic scris, alea care sunt evidente, cum ar fi un cos de gunoi sau semnul de carucior.

Na, daca incet incet si noi ne indreptam spre ceea ce in filme e prezentat ca fiind negativ? Daca in viitor o sa fie o ofensa sa vezi litere pe strazi?

Nu putem decat sa speram ca nu, puneti mana si cititi. Si faceti copii sa avem un viitor :)).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2024 toate drepturile
nu sunt
rezervate. Faceti ce vreti, e o tara libera.
Cred ca nu mai are rost sa zic, dar tema e facuta de mine cu Tailwind CSS. Gasesti codul sursa aici.
Inca folosesc WordpPess 🧡. Tema e insa custom Laravel 😎.