• Home
  • /
  • Firma
  • /
  • Inrolare in SPV la Anaf si completarea declaratiei 212

Inrolare in SPV la Anaf si completarea declaratiei 212


Pe la sfarsitul lunii trecute am terminat si eu procesul de inregistrare a PFA-ului la ONRC in Arad si am vorbit cu una din cele mai bune firme de contabilitate din Arad pentru ca sa ma ajute cu completarea declaratiei 212. Pe scurt, o sa va spun informatii utile, ca eu le-am tot cautat si nu am gasit niciunde 100% ce trebuie facut, doar am adunat informatii din diverse locuri.

Pe scurt: pana anul acesta existau foarte multi declaratii ce trebuiau completate de un cetatean nobil care dorea sa fie legal din punctul de vedere a platilor la stat. Anul acesta in schimb s-a dat o ordonanta de guvern care le-a scos pe toate din circulatie si in schimb s-a introdus o singura declaratie unica: declaratia 212. Toate restul au fost comasate in aceasta unica declaratie. Prin toate restul intelegem:

  • D200 – veniturile realizate din România
  • D201 – veniturile realizate din străinătate
  • D220 – venitul estimat/norma de venit
  • D221 – norme de venit – agricultură
  • D600 – venitul bază pentru CAS
  • D604 – stabilire CASS persoane fără venit
  • D605 – stopare CASS persoane fără venit

In mare parte, este bine ca s-a facut acest pas spre normalizare. Toate declaratiile de mai sus aveau fiecare cate un termen de depunere si era un mare haos. Noua declaratie 212 are un singur termen de depunere: 31 martie in fiecare an. Ca exceptie, anul acesta termenul de depunere este 16 iulie 2018.

Aceasta noua declaratie se completeaza si pentru veniturile castigate in anul anterior, dar si pentru venitul estimat in anul curent. Impozitul se va plati pe baza venitului estimat si are ca termen de plata 31 martie anul viitor.

Daca iti vei plati contributiile pana in 15 decembrie anul curent, vei primi o reducere de 5% la totalul de plata. Mai mult, de anul viitor, daca in momentul depunerii declaratiei 212 vei avea deja platit tot din anul anterior si vei depunde online declaratia, vei mai primi 5% reducere, in total 10%.

De mentionat este ca anul acesta declaratia se poate face si in format pe hartie, dar de anul viitor se vor putea face declaratiile doar prin SpV – Spatiul privat virtual, pe site-ul Anaf.

In legatura cu SpV

Am completat astazi cererea de creare cont in spatiul personal virtual. Cand completezi forumarul, exista un camp numit tipul de aprobare:

Eu am fost nevoit sa aleg Aprobare la ghiseu, pentru ca nu avem niciun document disponibil. Daca aveti o decizie de impunere de la Anaf, puteti folosi a 2-a optiune. Despre a 3-a optiune am fost informat la sediul Anaf ca s-au trimis astazi scrisorile la contribuabili cu un document si trebuie sa ajunga cam la toti. Cand veti primi documentul respectiv, va veti putea face un cont in SpV folosind numarul de pe acel document. Astfel nu mai mergeti la ghiseu sa pierdeti timp.

Aprobarea la ghiseu a mers rapid azi, in 10 minute am terminat. Totusi, mai rapida va fi aprobarea cu numarul documentului.

Aveti grija ca la inrolare sa selectati persoana fizica, pentru ca de pe un cont de persoana fizica se va putea completa declaratia. La firme fiscale (nu PFA sau II) este nevoie de un certificat digital pentru crearea contului, e mai complicat si costa.

Cei care s-au grabit si au completat controversata declaratie 600 tot vor trebui sa mai completeze si aceasta noua declaratie, pentru ca cea veche a fost scoasa din monitorul oficial.

Momentan nu se pot completa declaratiile in SpV pentru ca cei de la departamentul IT inca sunt in faza de testare a formularului, dupa care va aparea si in aplicatia online. Oricum inca nu e graba din moment ce termenul limita este in iulie. Exista surse care spun ca pana in 15 mai va aparea in SpV si declaratia 212, dar nu este inca nimic oficial.

Cam asta este tot despre noul formular. Pe scurt, el simplifica procedeul de a declara venitul din activitati independente si profesii liberale. Totusi nu doar aceste declaratii vor fi simplificate ci si modul de plata si sistemul de bonificatii. Eu ma refer aici doar la activitatile independente sau profesiile liberale pentru ca acestea ma intereseaza cu PFA, dar si alte categorii de venituri vor fi trecute pe aceeasi declaratie 212: chirii, dividente, arenda si asa mai departe.

Daca aveti intrebari sau completari care ar putea ajuta comunitatea de freelanceri din Romania, puteti folosi rubrica de comentarii.

Sper ca am fost clar in articol si ati inteles cam ce trebuie facut pentru impozitare in acest an si anii care vor urma.

Sunt doar eu... un tip care are 24 ani si isi traieste viata cum poate mai bine. Restu aflii din postarile mele sau din pagina "despre mine" pe care o gasiti in dreapta, la meniu. Va salut pe toti, multumesc ca imi cititi gandurile... aveti super-puterea de a citi ganduri :)).

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.