Scris pe

Hack: cum sa primesti pasaportul mai rapid

(scriu a doua oara acest articol, am ramas fara net si nu mi-am dat seama si am inchis browserul)

Pentru ca avem iesiri programate in acest an, am decis sa ii facem pasaport lui Noah chiar imediat dupa nastere, la 2 saptamani am fost cu el la ghiseu.

Nu stiu cum este in alte orase, probabil la fel, dar in Arad institutia care se ocupa de eliberarea pasapoartelor (care este subordonata prefecturii) este una dintre cele mai bune cu care poti avea treaba ca si cetatean. Actele necesare pentru ca sa faci un pasaport sunt putine, nu cer copii dupa acte (asa cum e legea si unele institutii nu o respecta, inca cer copii dupa acte in loc sa le faca ei), te poti programa online, programarile se respecta, poti plati online pe Ghiseul.ro. Deci o experienta buna per total atunci cand ai nevoie de un pasaport.

Dar ca sa ne intoarcem la subiect, hai sa va zic cum puteti intra in posesia pasaportului mult mai rapid decat termenul zis la ghiseu.

Cred ca la ghiseu, in functie de perioada anului si cat de aglomerati sunt, iti zic minim o saptamana ca termen in care iti poti prelua noul pasaport. DAR de obicei procesul dureaza mult mai putin, ei iti dau un termen maxim ca sa fie acoperiti.

Exista totusi un serviciu unde poti urmari statusul noului pasaport si acesta se afla aici.

Pasaportul tau trece prin diferite statusuri: verificare, personalizare, verificare din nou si expediere inapoi la ghiseul/consulatul unde ai facut cererea.

Daca vei urmari statusul pe site-ul de mai sus vei putea vedea exact daca cand a ajuns la ghiseu pasaportul nou si puteti merge incepand din acel moment sa il ridicati, chiar daca este mult mai devreme decat termenul spus de cei de la ghiseu.

De exemplu, noi am fost in 24 martie (vineri) si ne-au spus sa venim in 31 martie dupa pasaport, dar in data de 28 (marti) era deja ajuns la ghiseu, cu 3 zile inainte de termen. Asta pentru ca a fost weekend, dar am patit si sa preiau pasaportul in 2 zile lucratoare de cand am facut cererea, facand acelasi lucru: urmarind statusul online.

Eu mi-am facut un script in botul meu de automatizare care urmareste automat statusul pasaportului si imi da un mesaj pe Telegram atunci cand se schimba ceva. Din momentul in care am primit mesaj ca a ajuns pasaportul la Ghiseu in maxim 1 ora deja l-am preluat. Arata asa botul meu urat, pentru mine a mers:

Pot sa dau si o idee pentru programatori, as putea si eu sa fac dar… nu stiu daca exista cerere pentru asa ceva: o aplicatie simpla pe telefon/web unde sa introduci data cererii de pasaport si ultimile cifre din CNP si sa primesti automat notificari cand se schimba statusul cererii tale. Ce ziceti, ar fi de folos? Sa fac o astfel de aplicatie?

Oricum, smecheria asta merge mereu si poate de multe ori cineva are nevoie de pasaport mai rapid dar nu stie ca poate sti exact momentul cand se poate ridica.

Simplu si rapid. Cu placere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2024 toate drepturile
nu sunt
rezervate. Faceti ce vreti, e o tara libera.
Cred ca nu mai are rost sa zic, dar tema e facuta de mine cu TailwindCSS. Gasesti codul sursa aici.
Inca folosesc WordpPess 🧡. Tema e insa custom Laravel 😎.