Scris pe

George Pruteanu a murit

Lingvistul si omul de televiziune George Pruteanu a decedat in aceasta seara la varsta de 61 de ani. George Pruteanu a suferit un infarct miocardic.

Nu prea stiu/am stiut eu multe despre el, dar cei mai maturi probabil stiu multe despre el.

Am cautat informatii despre el pe internet, si am aflat urmatoarele:

George-Mihail Pruteanu s-a nascut pe 15 decembrie 1947 la Bucuresti. A fost profesor universitar, politician si critic literar.

George Pruteanu a studiat literatura la universitatile din Iasi si Bucuresti, obtinand ulterior un doctorat in filosofie. Incepand cu anul 1972, el a scris articole si eseuri pentru diverse reviste literare precum Convorbiri literare, Cronica, Romania literara, Contemporanul.

Dupa Revolutia din anul 1989, a continuat sa lucreze ca jurnalist si critic literar pentru Evenimentul Zilei apoi Dilema. Intre 1995 si 1999 a fost realizatorul unui program zilnic de 5 minute despre folosirea corecta a limbii romane “Doar o vorba sa-ti mai spun”, care a fost prezentat mai intai la Tele 7 ABC (1995), apoi la ProTV (1995-1996), iar ulterior, cu denumirea “Doar o vorba sa-ti mai spun”, la TVR1 1997-1999 si din nou in 2006).

Pruteanu

In 1996 a fost ales ca senator de Constanta al Partidului National Taranesc Crestin Democrat in Senatul Romaniei, dar a demisionat in 1998. In 2000 a fost ales din nou, de aceasta data in Bistrita-Nasaud ca membru al Partidului Social Democrat.

In 2003, a demisionat din PSD si s-a alaturat Partidului Romania Mare, candidand pentru Senat din partea Sucevei.

Pruteanu a introdus un proiect de lege in 1997, devenit cunoscut ca “Legea Pruteanu”, care cerea ca toate textele publice (inclusiv reclamele) in limbi straine sa contina si traducerea in romana. Legea 500/2004 a fost adoptata de Parlament si promulgata in 2004.

May he rest in peace :D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2024 toate drepturile
nu sunt
rezervate. Faceti ce vreti, e o tara libera.
Cred ca nu mai are rost sa zic, dar tema e facuta de mine cu TailwindCSS. Gasesti codul sursa aici.
Inca folosesc WordpPess 🧡. Tema e insa custom Laravel 😎.