Scris pe

E de porc :D

Disclaimer: daca se gandeste cineva sa imi zica “iara te plangi” nici nu o sa va bag in seama :)). Pot sa scriu despre ce vor muschii mei aici si pot sa sterg ce comentarii vreau.

Ca sa incep cu titlul articolului, e de porc faptul ca atunci cand te angajezi la o firma ca programator trebuie sa semnezi 1000 de hartii in care le promiti ca nu le vei face concurenta neloiala cat lucrezi la ei si alte porcarii din astea, dar firmele in general pot sa faca ce vor. Inclusiv se poate intampla ca daca faci un side-project cat esti la o firma, sa descopere firma si sa iti confiste proiectul pentru ca defapt e al lor, asa scrie in contract. S-a intamplat de multe ori, mai ales la firme mari.

E o stare generala si la firmele mici si mijlocii romanesti. (Vorba asta cu “e de porc” o tot citesc la Vali).

E foarte aiurea sa lucrezi mult timp la un proiect si sa il faci de la 0 complex si direct pe cerintele clientului ca mai apoi, peste 1-2 ani sa vina o firma smechera si sa isi bage piciorul in ce faci. Sa va explic si de ce.

Nu am eu treaba ca preia altcineva un proiect, intr-un fel sunt mai liber si am timp de altele, dar sa va explic cum fac multe firme romanesti. Vine un client la firma si zica “Am lucrat cu firma/baiatul X dar nu mai ma poate ajuta sau nu ne place cum colaboram si vrem sa venim la voi sa ne faceti modificarile X-Y-Z”. Practic clientul vrea ceva in plus la un proiect existent. Romanii, pentru ca sunt inventivi si vor sa faca bani, vad acest proiect de mentenanta ca o “vaca pe care o poate mulge de bani”.

Dupa ce preia firma romaneasca proiectul de mentenanta, incepe sa vanda clientului multe gogosi. Ba ca e scris codul aiurea, ba ca nu face ce trebuie site-ul/aplicatia, ba ca se poate face ceva mai bun. Si astfel defapt ajunge firma sa nu faca mentenanta ci sa rescrie proiectul de la 0 pe bani, nu putini. Apoi bineinteles, trebuie gazduire agreata doar de firma, mentenanta facuta doar de ei si asa mai departe.

In general, un site sau o aplicatie nu este a unei companii care a scris codul ci este al clientului final. De aia clientul poate sa plece cu aplicatia la orice firma, e dreptul lui. Dar de obicei se intampla cum am zis mai sus, am experienta 6+ ani in domeniu si am vazut. Desi prima entitate s-a chinuit sa faca proiectul, vine entitatea 2, firma romaneasca, si pac, isi baga jos in footer “mentenanta by X, site by X”.

In general chestia asta ma enerveaza cel mai tare, ca un proiect facut de X care trece in mentenana la Y nu mai are viata lunga. Asta am vazut ca se intampla in general. Am avut si eu proiecte luate la mana scrise de altii si nu intelegeai ce e acolo, in unele cazuri e mai usor sa fie re-facuta o aplicatie/site de la 0, dar de cele mai multe ori, cand o firma prinde un client pentru mentenanta… aceasta firma va incerca sa faca multi bani de pe client prin motivele spuse si mai sus: cod scris prost, ineficienta, design urat, anti-patterns si alte porcarii in loc sa zica “nu vrem sa continuam pe cod scris de altul, vrem sa facem bani scriind codul nostru”. Am avut si de astea, rescrise/preluate din ambitie.

Deci, concluzia acestui articol: nu ar trebui sa deranjeze pe nimeni, cel putin teoretic, atunci cand un client pleaca la altcineva. E clar, ceva nu s-a facut bine si trebuie inteles. Ce ma deranjeaza pe mine e ca desi poate un programator isi da interesul sa faca un cod si un proiect de calitate, atunci cand proiectul este preluat de o “firma specialista”, da doi bani pe fostul om care a scris codul si aproape 90% din firme vor incerca sa convinga clientul sa refaca proiectul de la 0, cu echipa noua.

Dar ce sa faci, vorba aia “csf, ncsf”. Viata merge inainte.

pet sleeping GIF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2023 toate drepturile
nu sunt
rezervate. Faceti ce vreti, e o tara libera.
Cred ca nu mai are rost sa zic, dar tema e facuta de mine cu TailwindCSS. Gasesti codul sursa aici.
Inca folosesc WordpPess 🧡. Tema e insa custom Laravel 😎.