Scris pe

Debransarile CET devin usor usor ilegale

Luna aceasta alesii nostri din parlament au decis ca sa scada TVA-ul la 5% pentru caldura si apa calda care vine de la reteaua de termoficare a orasului si au dat mana libera primariilor sa interzica in anumite zone debransarea de la centrala termica a orasului. Sursa.

Lucru care mi se pare foarte nedrept pentru cetateni. Te intrebi de ce? Pai uite exemplu: in Bucuresti gigacaloria este subventionata de primarie, deci este mai ieftina. Se plateste mai putin decat in restul tarii. Ma rog, cat mai poate si primaria sa subventioneze, dupa aia o sa creasca pretul si acolo. Dar, in capatul de vest al tarii, aici la Arad, CET-ul (varianta noastra de RADET) este in insolventa. Pretul gigacaloriei este mult mai mare. Este o retea ineficienta si proasta. De ce ne-ar obliga Falca (primarul din Arad) sa stam legati la o astfel de centrala ineficienta, proasta si scumpa? E corect pentru cetateni?

La noi in bloc tot mai multi s-au debransat si legat individual la gaz ceea ce din start a facut sa creasca factura celorlalti care inca am ramas, iar de acum va deveni ilegal. Bine, poate nu direct, dar fiind mai putini oameni legati la centrala orasului apa calda va veni si mai greu decat inainte.

Nu stiu cum este la voi in bloc/oras, dar la noi daca faci un dus in afara orelor de varf cand se spala toti in bloc, stai minim 10-15 minute pana vine apa calda, timp in care apa curge si tu o platesti, ca nimeni nu are contor termic, de ce s-ar vrea asa ceva, nu?

Si de exemplu noi, fiind o familie de oameni tineri, nu ne culcam odata cu toti pensionarii din bloc, deci mai este cand facem dus si la ora 0 sau 1 noaptea. Ca asa e fain, sa faci dus inainte sa te culci. Bine, nu ca ar avea vreo importanta ora, ca azi la ora 8:50 am stat mult asteptand apa calda si pana la urma am facut dus cu apa rece ca nu mai aveam rabdare. Si bineinteles, la final de luna voi plati ca apa calda.

Tocmai ce am zis mai sus e un motiv pentru care, in luna de vara, noi platim aproape 500 de lei, 450 daca nu ma insel. Suntem pe locul 1 in bloc la apa calda. Bine, ne si fura 100%, dar asta e alta poveste. Nu mai stam mult la bloc si nu mai am chef sa ma cert cu ei. Dar sa platesti 500 de lei cand toti au 150-200 (din care 100 de lei rata la lift)? Si sa fi obligat sa ramai la reteaua asta proasta? E asta dreptate?

Parerea mea e ca centralele astea ale orasului sunt din trecut si nu isi mai au locul in viitor. Tocmai de aia sunt toate in pierdere si mai nou si in insolventa.

Astept ziua cand toata lumea va trece pe curent, ca peste ocean. Noi la casa o sa ne incalzim 100% electric cel putin primul an si vedem dupa la ce costuri ajungem. Dar centrala electrica este mai ieftina, are randament mai mare si in plus nu ai atata bataie de cap cu ea. La cea pe gaz ai nevoie de aprobari, senzori de gaz, aerisire, etc. Cea pe curent iti cere doar o bransare trifazica si gata, ai curent.

Nu cred ca vom iesi mult mai scump decat pe gaz la casa, desi o sa fie mai scump, dar priviti si voi tendintele: gazul s-a scumpit recent si curentul s-a ieftinit. De aia zic eu ca viitorul este electric. Iti mai pui si niste panouri pe casa si ti-ai scazut din costuri. Mai pui o incalzire in pardoseala, ca te costa mai putin incalzirea si deja nu se mai merita nici pe gaz nici pe reteaua orasului.

Si oamenii cand vor vedea ca e mai rentabil pe curent decat la centrala termica a orasului, vor inchide caloriferul, pentru ca cel putin in Arad se plateste pe consum cu repartitor, nu la comun. Si degeaba vor fi bransati pentru ca nu vor plati nimic ci se vor incalzi pe curent. Si atunci vor da faliment centralele termine si vom ajunge si noi in viitor.

Noi sa fim sanatosi, ca in rest… politicienii ne duc usor usor in comunism unde esti obligat sa faci lucruri pe care nu vrei sa le faci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2024 toate drepturile
nu sunt
rezervate. Faceti ce vreti, e o tara libera.
Cred ca nu mai are rost sa zic, dar tema e facuta de mine cu TailwindCSS. Gasesti codul sursa aici.
Inca folosesc WordpPess 🧡. Tema e insa custom Laravel 😎.