Scris pe

Creste ROBOR-ul, hai sa facem oferte

Dupa cum stiti poate din postarea aceasta, ne-am bagat si noi la un credit ca tot romanul pe 30 de ani ca sa ne luam casa. Cum sa facem altfel…

Pe cand am inceput noi procedurile anul trecut, se zicea ca ROBOR-ul este la minimul istoric si ca va creste. Un motiv in plus de precautie. Dar pana la urma daca iti permiti cresterea ratei lunare pana la un anumit punct, e ok, nu e chiar asa mare problema. Scad banii din buzunar, dar merge. Pana nu avem o crestere nesimtita la 100% ca in anii 99.

Noi cand am luat creditul formula de calcul a dobanzii a fost asa: ROBOR6M (era 2.39 in momentul semnarii) + marja bancii de 3%. Cred ca normal era foarte putin mai mare marja, dar am primit reducere pentru ca incaseaz veniturile in contul BT. Adica DAE 5,39.

Acum ca a crescut ROBOR-ul (astazi 10 mai este 2.88), marja bancii este 2.80. Adica DAE este 5,68.

Toate chestiile astea defapt sunt o “oferta” a bancii, dar daca faci calculele simple de mai sus, defapt dobanda este mai mare decat inainte.

Pe langa asta, la 1 iulie se recalculeaza procentul datorat bancii in functie de ROBOR la 30 iunie. Adica daca tu semnezi acum, cu un ROBOR de 2.88, dar la 30 iunie ROBOR-ul ajunge la 3.5, tu din start prima rata o vei plati la o dobanda de 6.3%. Ce oferta, nu?

Si pe fondul acestor schimbari trebuie sa devi foarte sceptic, pentru ca s-ar putea sa fie o clauza in contract care le da dreptul celor de la banci sa isi mareasca marja. Ceea ce inseamna ca daca peste 5 ani ROBOR-ul ajunge iar la un minim istoric, ei sa isi creasca marja pentru ca sa fie pe profit.

Desigur, nu speram la un ROBOR mic si nici la o rata mica a inflatiei atata timp cat avem PSD-ul la guvernare si Liviu Dragnea conduce tara din umbra.

Ce sa zic, ma intorc la munca pentru ca o sa avem nevoie de bani in iulie la recalcularea ratelor.

Spor la bani!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2023 toate drepturile
nu sunt
rezervate. Faceti ce vreti, e o tara libera.
Cred ca nu mai are rost sa zic, dar tema e facuta de mine cu TailwindCSS. Gasesti codul sursa aici.
Inca folosesc WordpPess 🧡. Tema e insa custom Laravel 😎.