Scris pe

Controlul (I)

Anul 2017. Bloggeri in Romania incep sa aiba tot mai multa influenta si incep sa fie luati in serios. Au aparut primele salarii oficiale, doar pentru ca esti blogger A-list. Toata lumea are deja cunostinta despre ce inseamna un blogger si ce este un blog. Bloggeri sunt sus pe scara societatii.

Datorita numarului care creste, presedintele Romaniei, Adolf Ahile, se simte intr-un fel nevoit sa faca ceva pentru bloggeri romani si astfel se gandeste el la o idee geniala. Geniala i s-a parut lui, geniala au vazut-o si consilierii presedintelui. Ideea aceasta mareata si geniala nu era alta decat

introducerea unui noi Ministru in Romania a€” Ministrul Bloggerilor si Internetului.

Mare bucurie. Bloggeri s-au simtit si ei bagati in seama de catre conducerea tarii. Toti au imbratisat cu bucurie aceasta noua propunere, si astfel la conducerea noului post a venit un om foarte potrivit pentru acest rol a€” Bogdan Andrei Voicu. Un om foarte priceput, ales de popor. Foarte Tare. Au urmat doi ani plini de pace si de prosperitate in materie de online a€” bloggeri erau acum ascultati de un Ministru, aveau cativa reprezentanti si in Parlament. Toate bune si frumoase in timpul mandatului lua€™ Bobby Voicu, pana cand au venit alegerile prezidentiale. A fost ales un nou presedinte in locul lui Adolf Ahile. Numelei noului presedinte era Beniamin Prunea. Noul presedinte si-a ales un Premier al carui nume era Raul Popescu. Acesta, dupa randuiala din tara, a ales ministrii. Ministrul Bloggerilor & Internetului a devenit un om foarte habarnist, un om care nu prea le avea cu domeniul, un om care doar a fost propus de partid. Numele acestui om era Rudolf Kisina.

Kisina este un om obsedat de control si de cenzurare. Orice este spus la adresa lui trebuie sa treaca printr-un filtru. Daca nu ii convenea ce se spune despre el sau conducerea lui, facea tot posibilul ca nimeni sa nu citeasca critica adusa la adresa lui. Fiind obsedat de control, a scris o noua scriisoare catre Automatic, creatorii softwareului open-source WordPress, care acuma a ajuns la versiunea 5.9. A cerut introducerea unui nou standard in codul sursa. Acest nou standard ii dadea voie lui Kisina sa modereze si sa editeze fiecare postare si fiecare comentariu de pe toate blogurile Romanesti. Baietii de la Automattic au ascultat lamentatiile ministrului roman Kisina si in versiunea 6.0 au introdus acest nou “feature”: posibilitatea ca orice postare si orice comentariu de pe bloguri sa poata fii modificat de catre o forta intalta si reprezentativa a statului. In cazul romanilor, aceasta forta era Kisina. Toate acestea s-au facut in mare liniste, nu cumva sa afle blogosferele din toata lumea.

Intr-o zi, Rotariu Bogdan, un blogger care si-a inceput cariera in materie de online acum multi ani, prin 2007, a scris o critica pe blogul personal adusa la adresa ministrului Kisina. Lumea radea in comentarii, isi bateau joc de ministru si il injoseau. Asta pana a doua zi, cand postarea a disparut ca prin mirare. Bogdan a crezut ca s-a intamplat ceva eroare de server si publica postarea din nou. In cateva ore, postarea dispare iar. Bogdi a inceput sa fie tot mai suspicios. A deschis codul sursa WordPress si a vazut ca un cod era encodat, neputand fii modificat sau decodat in niciun fel. A scris imediat o scrisoare echipei Automattic si acestia au fost nevoiti sa spuna adevarul: “Este un standard cerut de conducatorii tarilor. Fiecare forta reprezentativa in stat poate mnodifica orice pe orice blog.”. Atunci Bogdan s-a enervat si a pornit o campanie impotriva acestui “standard”, o companie carora s-au alaturat tot mai multi bloggeri romani. Bloggeri de orice varsta erau revoltati. Trebuiau sa gaseasca o solutie impotriva ministrului care nu se mai satura de control.

Va urma in numarul urmator.

Ping(pong)-uri la acest articol

3 comentarii la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2024 toate drepturile
nu sunt
rezervate. Faceti ce vreti, e o tara libera.
Cred ca nu mai are rost sa zic, dar tema e facuta de mine cu Tailwind CSS. Gasesti codul sursa aici.
Inca folosesc WordpPess 🧡. Tema e insa custom Laravel 😎.