Scris pe

Comunicat din partea AMCR privind vaccinarea contra Covid-19

Nr. 1/ 03.01.2021
Catre Comunitatea Evanghelica din Romania,

Pe 30 Ianuarie 2020 Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat COVID-19 o urgenta de sanatate publica de interes international, iar pe 11 Martie 2020 a fost declarata pandemia. Pana in noiembrie 2020 au fost raportate peste 56 milioane de cazuri confirmate si peste 1 milion de decese la nivel mondial. In timp ce interventiile non-farmaceutice, respectiv distantarea sociala, purtarea obligatorie a mastii, masurile de carantinare/ ​lockdown au avut rolul de a incetini ritmul de transmitere a virusului, contribuind la atenuarea efectelor pandemiei, resimtite nu doar la nivel sanitar, ci si social si economic, ​este unanim acceptat pe scara larga ca dezvoltarea, productia si distribuirea rapida a unuia sau mai multor vaccinuri impotriva COVID-19 vor fi esentiale pentru controlul pandemiei, protejarea sistemelor de sanatate, reducerea morbiditatii si a mortalitatii, precum si relansarea economiilor la nivel global.

In acest context,
ASOCIATIA MEDICILOR CRESTINI DIN ROMANIA,​ formuleaza urmatorul

Punct de vedere referitor la vaccinarea impotriva virusului Covid- 19

Potrivit Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES)​, in ultimul sondaj realizat, 25% dintre romani sunt decisi sa se vaccineze de indata ce vaccinul va fi disponibil, insa aproape 4 din 10 sunt inca rezervati in acest sens. Aproape o treime dintre romani spun ca nu s-ar vaccina sub nicio forma.

Avand in vedere multitudinea de informatii prezente in media, unele de provenienta indoielnica, consideram oportuna prezentarea catorva elemente esentiale referitoare la vaccinarea contra virusului SARS –CoV2. Mentionam ca vom face referire cu precadere la vaccinul Comirnaty produs de compania Pfizer/ BioNTech, singurul autorizat in UE si in Romania pana in prezent, insa vom mentiona unele aspecte generale care sunt valabile pentru toate vaccinurile care sunt in faza de testare in acest moment.

Date generale despre vaccin

Pentru ca organismul uman sa fie protejat in fata unei boli infectioase, el are nevoie sa isi dezvolte imunitatea impotriva acelui agent infectios (in acest caz fiind vorba despre virusul SARS-CoV2 ), lucru pe care il face fie prin trecerea prin boala, fie prin vaccinare.

Pentru a dezvolta imunitate prin vaccinare, este suficienta introducerea in organism a unui mic fragment al virusului, astfel incat corpul sa detecteze ca este in pericol si sa porneasca mecanismele de aparare prin producerea de anticorpi. Practic vaccinul este o simulare a bolii, fara a expune corpul la riscul trecerii cu adevarat prin infectie. Acesta este principiul pe care se bazeaza toate vaccinurile dezvoltate pana in prezent. Astfel, in momentul in care persoana vaccinata si care a dezvoltat anticorpi se va intalni cu virusul, organismul ei sa fie deja pregatit si sa poata lupta impotriva infectiei cu armele cele mai potrivite si performante, respectiv anticorpii.

In cazul vaccinului produs de compania Pfizer/ BioNTech, acel mic fragment din virus care va fi responsabil de producerea de anticorpi este o proteina de pe suprafata virusului, respectiv proteina ​spike,​ si pe care virusul o foloseste pentru a se atasa de celulele gazdei. Vaccinul contine un fragment de informatie genetica a virusului, respectiv ARNm, fragment responsabil de codificarea acestei proteine ​spike​. Fragmentul de ARNm are nevoie de un caraus, astfel ca este invelit de o capsula (nanolipidica, mai exact) pentru a putea sa patrunda in tesutul uman. Odata ce fragmentul de ARNm invelit in capsula ajunge la nivelul celulelor de la locul administrarii, le determina pe acestea sa produca proteina spike, care va fi detectata de organism ca un potential pericol si impotriva ei se vor produce anticorpi.

Fragmentul de ARNm introdus in organism prin vaccin va fi degradat si eliminat din corp la cateva ore de la administrare, astfel ca el nu ramane in corpul persoanei vaccinate.

Acest mecanism nu determina modificarea informatiei genetice a persoanei vaccinate, nu interfereaza cu ADN-ul nuclear.

Desi vaccinul adus in discutie si care are la baza ARNm este primul dezvoltat prin aceasta tehnica, totusi ​platforma pe care este produs este studiata de peste 10 ani, iar studiile derulate arata ca ​profilul de siguranta este foarte bun.

Conform studiilor publicate pana in prezent, ​eficienta vaccinului este de 95%, chiar mai mare decat a altor vaccinuri administrate de-a lungul timpului pentru prevenirea altor boli.

Reactiile adverse mai frecvente care pot aparea dupa administrare sunt dureri, roseata, tumefactie la nivelul locului de administrare, durerea de cap, oboseala, frison/febra, durerile musculare sau articulare. Reactiile secundare pot sa apara in primele 7 zile de la administrarea vaccinului, iar efectele secundare generale au fost mai frecvente dupa a doua administrare. Efectele secundare severe au fost foarte rar intalnite, cel mult limitand activitatile obisnuite zilnice. Efectele secundare severe care sa necesite internare sau chiar deces au fost mai rare in grupul care a primit vaccin decat in grupul care a primit ser fiziologic (adica grupul placebo), aceste date semnaland in plus siguranta vaccinului.

Sa nu uitam ca nicio terapie medicamentoasa/biologica nu este lipsita de posibile efecte adverse, insa mereu este de luat in calcul raportul dintre riscuri si beneficii.

Diverse intrebari/ motive de ingrijorare pe care vaccinul le ridica De ce va mai fi nevoie sa continuam respectarea masurilor de protectie impotriva

transmiterii virusului daca populatia va incepe sa fie vaccinata?

Este important de retinut ca ​primul obiectiv al vaccinarii este sa reduca mortalitatea si ​formele severe de boala COVID 19 ​, astfel ca in urma vaccinarii, persoanele care vor contacta ulterior virusul vor dezvolta forme asimptomatice sau forme usoare. Acest lucru insa nu este egal cu scaderea riscului de transmitere a virusului de la o persoana la alta. Aceasta scadere a transmiterii este un obiectiv pe termen mai lung al campaniei de vaccinare si necesita o acoperire vaccinala de peste 60-70% De aceea este important sa intelegem ca si dupa vaccinare vor trebui respectate masurile de distantare sociala si purtare a mastii.

Exista ingrijorarea ca introducerea de material genetic strain in corpul uman poate sa interfereze cu propriul material genetic. Cat de justificata este aceasta temere?

Asa cum am mentionat in capitolul de mai sus, fragmentul de ARNm introdus in organism prin vaccin va fi degradat si eliminat din corp in cateva ore de la administrare, astfel ca el nu ramane in corpul persoanei vaccinate. In plus, este important de retinut ca el nu ajunge la nivelul nucleului celulei, locul unde este continuta informatia noastra genetica, ci ramane in citoplasma si acolo isi exercita efectul. Aceasta molecula este foarte sensibila la factorii externi, ea avand nevoie de conditii speciale inclusiv pentru a fi pastrata sau transportata (de aceea este nevoie de temperatura extrema de -80​°C la care vaccinul sa fie stocat si transportat​). Dupa ce este introdusa in organism, acesta va produce in cateva ore niste enzime pentru a o elimina. Astfel ca din punct de vedere tehnic si biologic aceasta teama nu are fundament.

Stim ca vaccinurile necesita ani de zile de la producere, testare si pana la autorizarea eliberarii pe piata si vaccinarea in masa a populatiei. In cazul virusului SARS-CoV2 totul s-a derulat in mai putin de un an. Cum se explica aceasta perioada atat de scurta? Acest aspect nu ridica problema unui vaccin nesigur si insuficient testat?

Este adevarat ca dezvoltarea vaccinului, testele si aprobarea s-au petrecut mult mai rapid decat in cazul altor vaccinuri, insa acest lucru se datoreaza cu precadere avansului tehnologic, unui efort stiintific international, finantarii masive si a cooperarii fara precedent intre experti.

De notat ca multe dintre vaccinurile aflate in faze avansate sunt dezvoltate pe platforme deja existente din studiul si producerea altor tipuri de vaccin. Pentru a incepe producerea a fost nevoie sa fie cunoscut materialul genetic al virusului, lucru care in anul 2020, datorita dezvoltarii tehnologice, se obtine in cel mai scurt timp.

In conditiile unei patologii severe pentru care nu exista tratamente eficiente, procesul de autorizare a unui vaccin poate fi prioritizat si accelerat pe baza legislatiei deja existente pentru astfel de situatii, fara a se sari peste etapele necesare ale studiilor clinice. Acestea sunt respectate, in continuare, foarte strict.

Una din modalitatile prin care a fost accelerata dezvoltarea si aprobarea acestui vaccin a fost adoptarea masurii de trimitere a datelor disponibile pentru a fi evaluate de catre autoritatile de reglementare cand vaccinul se afla inca in dezvoltare. De asemenea, in acest caz, datele din studiile clinice sunt depuse pe masura ce sunt disponibile si nu la finalul studiului, cum se intampla in procesul administrativ obisnuit (standard). Autoritatile de reglementare ofera consultanta si urgenteaza evaluarea produselor aprobate in regim de urgenta pentru a scurta timpii necesari autorizarii. In plus, in faza 3, cand se evalueaza eficacitatea vaccinului, numarul de cazuri de infectie necesar demonstrarii statistice a protectiei impotriva imbolnavirii se poate acumula mult mai rapid, datorita incidentei ridicate, lucru care s-a si intamplat in cazul acestei pandemii.

La momentul autorizarii vaccinarii in masa in Europa, in Statele Unite ale Americii erau deja vaccinate sute de mii de persoane, fara reactii adverse notabile.

In privinta efectelor pe termen lung, este de retinut faptul ca atunci cand a fost evaluat riscul nevaccinarii si impactul pe care l-ar putea avea asupra ratei mortalitatii, precum si daunele colaterale pe plan social si economic la scara mondiala, s-a stabilit ca acesta este mult prea mare in raport cu potentialele efecte adverse pe termen lung. De asemenea, inca nu se cunosc efectele pe termen lung ale trecerii efective prin boala COVID 19, astfel ca beneficiile vaccinarii par sa depaseasca cu mult riscurile.

Exista vaccinuri care sunt produse folosind resturi de tesut obtinut de la fetusi avortati. Este si acest vaccin printre ele? Cum rezolvam aceasta problema etica pe care acest proces de productie o ridica?

Desi in procesul efectiv de productie a vaccinului companiei Pfizer BioNTech nu s-au folosit linii celulare, acestea au fost totusi utilizate in faza de testare. Sunt necesare insa cateva lamuriri de ordin tehnic si moral in ceea ce priveste liniile celulare si originea lor.

Aceste linii celulare au fost produse in laborator, avand ca sursa tesut embrionar obtinut de la fetusi/ embrioni avortati, tesut care are proprietatea de a se multiplica si de aceea este folosit in studii sau chiar producerea unor vaccinuri. Trebuie, totusi, sa facem distinctie intre t​ esut fetal ​si ​linii celulare derivate din tesut fetal dupa un lung sir de multiplicari.​ In industria producatoare de vaccinuri se folosesc 2 astfel de linii, HEK293T si PER.C6, obtinute in anul 1973 din tesut al unui fat avortat in Olanda, respectiv tesut retinian obtinut de la un fat de 18 saptamani avortat in 1985. Aceste linii celulare care au fost dezvoltate din cele 2 surse sunt intens studiate si cunoscute de mai bine de 30 de ani si constituie o platforma stabila si aprobata deja de organismele de reglementare a produselor farmaceutice. Tocmai din acest motiv este important sa retinem ca nu exista interes la nivelul companiilor farmaceutice de a folosi noi tesuturi, cand deja s-au investit resurse si sunt disponibile linii celulare stabile, deci producerea de vaccinuri nu contribuie la cresterea numarului de avorturi ce au loc anual la nivel global.

Din punct de vedere moral, nu se cunoaste daca motivul avorturilor mai sus mentionate a fost unul medical, daca au fost avorturi spontane sau intreruperi voluntare de sarcina.

Pentru mai multe lamuriri in privinta dilemei etice ridicate de acest subiect, va invitam sa consultati resursele cu nr. 7, 8 si 9 din bibliografie.

Este posibil ca riscul infectiei si impactul ei sa fi fost exagerat de catre autoritati cu ajutorul mass media pentru a controla populatia?

In ciuda faptului ca multi considera ca riscul infectiei cu coronavirus a fost exagerat din motive politice si economice, infectia cu SARS-CoV2 a devenit in acest an a 4-a cauza de deces la nivel mondial, a treia cauza de mortalitate in SUA si patologia cu rata de deces zilnica cea mai ridicata. De asemenea, sunt tot mai numeroase evidentele privind complicatiile pe termen lung ale infectiei pe sistemul cardiovascular, pulmonar, renal si chiar psihic.

Teoria conspirationista privind tehnica de supraveghere creata de Bill Gates (microcipul) isi are originea intr-un articol publicat in Decembrie 2019 de catre un grup de cercetatori din SUA sustinut de Fundatia Bill & Melinda Gates. Studiul prezinta o noua tehnologie capabila sa inregistreze vaccinarea pe pielea pacientului folosind o cerneala speciala care poate fi citita cu ajutorul unui telefon mobil inteligent. Studiul nu a fost publicat in contextul pandemiei de Coronavirus iar metoda nu a fost pana in prezent dezvoltata sau utilizata. Nici un vaccin aprobat de autoritati pana in momentul de fata nu foloseste tehnologii de supraveghere. In plus, la nivel international se discuta intens problema obligativitatii vaccinarii sau a limitarii mobilitatii prin refuzul vaccinarii, organizatiile responsabile de apararea drepturilor si libertatilor omului fiind mereu in alerta si participanti activi la aceste dezbateri pentru a se asigura ca masurile stabilite de autoritati nu contravin drepturilor si libertatilor umane.

In concluzie​, ​datele stiintifice publicate pana in prezent atesta o eficacitate crescuta a vaccinului anti-Covid 19 si un profil de siguranta crescut. Vaccinul este necesar pentru controlul pandemiei, reducerea mortalitatii si a complicatiilor date de infectie.

Exista inca multe necunoscute legate de acest vaccin si efectele lui pe termen lung, insa din ce cunoastem pana in prezent reprezinta cea mai buna solutie in contextul epidemiologic actual.

Asa cum majoritatea dintre noi avem incredere in tratamentele oferite de medicina moderna, este necesar ca, dupa o temeinica informare si documentare, sa luam decizia corecta cu privire si la aceasta boala.

Ne-am rugat si continuam sa ne rugam ca Dumnezeu sa indeparteze aceasta pandemie de pe pamant. El deseori lucreaza prin oameni, iar medicina si tehnologia de astazi fac parte din harul general al lui Dumnezeu dat oamenilor. Deocamdata nu avem argumente ca vaccinarea este folosita ca mijloc de control al populatiei, ci doar al bolii, asa ca Ii multumim lui Dumnezeu pentru acest vaccin, incurajam vaccinarea si ne rugam sa fie eficienta si fara complicatii ulterioare, spre rezolvarea pandemiei.

Mesajul nostru, ca medici crestini, este sa incurajam pe fiecare dintre credinciosi sa caute sa inteleaga si sa aprofundeze stiinta in general si tehnologia ce sta la baza dezvoltarii vaccinului in particular.

Fie ca, prin Harul lui Dumnezeu, comunitatea evanghelica din Romania sa fie asemenea fiilor lui Isahar, care se pricepeau in intelegerea vremurilor si stiau ce trebuie sa faca ( 1 Cronici 12.32).

Materialele regasite in bibliografie reprezinta surse de informare crestina cu documentare stiintifica riguroasa si care pot fi accesate si parcurse pentru aprofundare.

Consiliul Director al AMCR prin Presedinte Dr.Camelia-Adina Nandrean

Bibliografie:

 1. F. P. Polack, S. J. Thomas, N. Kitchin, J. Absalon et al. ​Safety and Efficacy of the BNT162b2 mRNA Covid- 19Vaccine​. ​N Engl J Med 2020;​383:2603-2615
 2. Centers for Disease Control and Prevention. COVID-19 information page (​https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html​).
 3. World Health Organization. ​Strategic considerations in preparing for deployment of COVID-19 vaccine and vaccination in the WHO European Region, 9 October 2020 (​https://apps.who.int/iris/handle/10665/335940​).
 4. Food and Drug Administration. Covid-19 V accines. (​https://www.fda.gov/emergency-preparedness-and-response/coronavirus-disease-2019-covid- 19/covid-19-vaccines)
 5. Johns Hopkins University Coronavirus Resource Center. COVID-19 dashboard by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University. 2020 (​https://coronavirus.jhu.edu/map.html​ )
 6. Comisia europeana. V accinuri anti-Covid 19 sigure in Europa (​https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-eu ropeans_ro​).
 7. The Gospel Coalition. Are Fetal Cells Being Used in COVID-19 Vaccines and Treatments?​(​https://www.thegospelcoalition.org/article/the-faqs-fetal-cells-covid-19-vaccines- treatments/​ )
 8. John Wyatt. ​FAQ: Coronavirus vaccines Frequently Asked Questions (​https://johnwyatt.com/2020/12/21/faq-coronavirus-vaccines-frequently-asked-questions/​ )
 9. John Wyatt​. ​Coronavirus vaccines and Christian ethics(​https://johnwyatt.com/2020/10/08/article-coronavirus-vaccines-and-christian-ethics/​,
 10. https://johnwyatt.com/wp-content/uploads/2020/12/COVID-19-Vaccine-Candidates-and-Abortion-Derived-Cell-Lines-2.pdf​ )
 11. International Christian Medical and Dental Association. Webinar COVID vaccines -effectiveness, safety, ethics and deployment. Profs Gagandeep Kang & Annelies Wilder-Smith(​https://icmda.net/training/webinars/​)

12.Site-ul oficial al Guvernului Romaniei privind vaccinarea impotriva Covid-19

(​https://vaccinare-covid.gov.ro/vaccinarea-sars-cov-2/covid-19/​ )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2023 toate drepturile
nu sunt
rezervate. Faceti ce vreti, e o tara libera.
Cred ca nu mai are rost sa zic, dar tema e facuta de mine cu TailwindCSS. Gasesti codul sursa aici.
Inca folosesc WordpPess 🧡. Tema e insa custom Laravel 😎.