Scris pe

Am fost scos si blocat din grupul super select de freelanceri “Libertate in IT”. AMA!

Cred ca acum un an sau ceva de genul, chiar atunci cand a fost infiintat acest grup am fost printre primele sute de persoane acceptate acolo.

Titlul grupului este “Libertate in IT, Clienti si Bani ca freelancer”. Imi place, intre noi fie vorba, ca atat B este scris cu majuscula cat si Clienti. Dar restul cuvintelor, pentru consistenta, nu… nu sunt. E un fel de title-case din engleza dar romanizat, care pune doar accentul pe bani. Bani.

Na oricum, in dimineata asta am vazut un story de ieri de-a lui C.D si mentiona sa intri in grupul asta ca o sa ofere informatie super valoroasa. Si brusc “it hit me”. De ceva timp nu am mai primit notificari de la grupul acesta.

Intru pe Facebook… caut. Nimic. Stiu ca era public cu aprobare la intrare deci ciudat. Intru pe story-ul lui C.D si dau swipe up. Ciudat, ne-logat pe Facebook merge sa vad. Logat imi zice ca nu exista grupul.

Stau si ma intreb… oare ce am facut sa fiu BLOCAT efectiv pe grup?!? Daca ma uit in urma cu cateva luni, am postat o intrebare despre o potentiala rata orara si daca ar fi ok. Nu mi-a fost aprobata postarea, pentru ca da, nu e un grup liber, orice trebuie trecut prin filtrul R&C.

Asa ca, la nervi, hai sa va zic lucruri pe scurt.

 • Daca nu esti pe grupul asta, nu pierzi nimic special. De obicei postarile de acolo devin publice ori la R ori la C pe social media profiles dupa 1-2 zile. Nu e nimic exclusiv.
 • E grup format in jurul cultul personalitatilor lui R si C. Si poza de banner este cu ei doi. Ceausescu style. De cateva ori mi-am permis sa ma “contrazic” cu C acolo in comentarii pentru ca abera. A incercat mereu sa se pozitioneze superior pana cand la un moment dat renunta sa mai raspunda.
 • E un grup in care se cauta doar angajati care pot fi posibili clienti pentru Libertate in IT. Nu este nimic pentru freelanceri acolo asa cum era pozitionat grupul select la infiintarea lui.
 • E un grup in care e nevoie doar de yes men. Daca cumva ii contrazici sau intri in discutii mai avansate, risti sa fi dat afara.
 • E un grup in care mare parte a timpului se abereaza. Daca s-a ajuns sa se zica faptul ca daca ai 5000-5500 de euro in mana sau “pe acolo” esti in pierdere si e doar rata ajustata la inflatie…. despre aberatii de genul vorbim. Asta tinand cont de faptul ca in primavara ei ziceau ca te ajuta sa faci lejer incepand de la 5000 de euro pe luna. Acum s-a marit pragul lor brusc.
 • La un moment dat mi-a zis C ca nu sunt freelancer si aia a fost una din polemicele pe grup in contextul ca eu fac EXACT ce fac programatorii care trec prin programul lor si castig ratele de care ei zic. Am zis ca cine suntem noi sa definim dupa cum vrem notiunea de freelancer, nu mi-a mai fost dat raspuns.
 • Daca faci video-uri din Milano unde ai zburat cu low-cost si ai stat un city-break sau mergi in State si te plimbi ca oricum esti singur n-ai responsabilitati gen familie si prunci… nu dai pe spate decat pe cei care cauta senzationalul si castigul de bani “usori”. Programele de genul LiT am impresia ca o sa duca peste o perioada de timp industria IT la fund. Pentru ca atrage multi liceeni care cred ca banii se castiga usor in IT si daca primesti 7-10k de euro pe luna ii faci pocnind din degete si restul se rezuma la… calatorit si spart bani in parcuri de copii sau intrand la Prada in Milano. Cand se vor lovi de realitate, vor renunta.
 • Ca sa nu fiu complet hater gratis, unele lucruri pe care le zic sunt de valoare: partea cu investitul in persoana ta si in a invata mai mult. Si partea cu investitul in ceva solid (in multe video-uri ne este spus cum programatorii ar trebui sa gandeasca in apartamente pe an nu rata 30 de ani).
 • Pe scurt, nu ai ce face in grupul ala, nu poti posta nimic liber, miile de persoane de pe grup sunt doar momeala pentru LiT si un mod de a ajunge cu mesajul la cat mai multa lume. Nu este despre programatori experimentati sau despre freelancing.

Pana una alta eu chiar sunt curios ce am facut astfel incat sa fiu blocat. Pana la proba contrarie, imi mentin cele scrise mai sus si as mai adauga si altele, dar nu e scopul de a denigra ceva cat despre a avertiza. Nu cadeti in capcana asta marketizata frumos si cu multe ad-uri pe social media. Nu se rezuma totul la bani si la vacante low cost sau postat steak-uri pe IG Stories crezand ca o sa fim dati pe spate noi plebea din Romania si ca n-am mai vazut un steak in viata noastra.

Deci… ask me anything despre ce am scris mai sus sau despre freelancing. Gratis, fara call de consultanta “gratuit”.

Later edit: e ironic ca in bannerul lor de pe grupul mentionat (vezi poza mai sus) scrie “cum obtii 5-10k euro pe luna” dar mesajul lor recent s-a schimbat si 5k e deja “in pierdere”.

PPS: Nu exista reclama negativa, e doar reclama, stiu. Dar ma enerveaza de mor. Si nu doar pe mine ci si pe majoritatea programatorilor experimentati din RO care stiu treaba. Google search.

2 comentarii la acest articol

 1. Doar un mic typo la paragraful cu

  Later Edit: … ‘scrie’ in loc de: ‘scire „cum obtii 5-10k euro pe luna” …’

  Atat. Spor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2024 toate drepturile
nu sunt
rezervate. Faceti ce vreti, e o tara libera.
Cred ca nu mai are rost sa zic, dar tema e facuta de mine cu Tailwind CSS. Gasesti codul sursa aici.
Inca folosesc WordpPess 🧡. Tema e insa custom Laravel 😎.