Scris pe

10 obiceiuri care omoara productivitatea unui programator

Productivitatea este masura eficientei unei persoane, unui sistem, a uneo fabrice si asa mai departe de a converti task-uri in lucruri folositoare. Asta inseamna ca atunci cand programatorii sunt ne-productivi, eforturile lor sunt ineficiente si ceea ce produc ei este de o calitate inferioara. Nimanui nu ii place un lucru inferior… nimanui nu ii place sa aiba un programator inferior. Totusi, uneori programatorii au anumite obiceiuri care ii fac sa fie neproductivi. Ce faci tu astfel incat te face sa fi neproductiv?

Uite 10 obiceiuri care iti pot omori productivitatea:

1. Multitasking-ul

Am vorbit recent despre asta aici. Multitasking-ul inseamna ca faci mai mult decat un task simultan, schimband contextul intre task-uri foarte rapid. Desi da iluzia unei performante, este cauza principala a lipsei focosului si a creativitatii. Realitatea este ca pierzi energie cand schimbi task-urile.

Cea mai buna situatie ca sa intelegi de ce multitasking-ul este rau, gandeste-te la creierul tau ca la un calculator cu RAMi putini. Cand faci mai mult decat un lucru, memoria ta RAM se umple si astfel productivitatea scade.

Mai multe citeste despre asta aici, tind sa ma repet si nu imi place.

2. Sa nu ai un sistem bun

Organizarea este foarte importanta pentru productivitate. Cand ai nevoie de ceva, dar totul este dezorganizat acolo unde cauti acel lucru, ai foarte putine sanse sa gasesti ce cauti. Cand nu ai un sistem bun, totul este imprastiat. Laptop-ul, imprimanta, scannerul, mouse-ul si orice alt accesoriu nu este la locul lui. Calendarul in PC sau telefon nu e organizat… asta facand defapt mai greu sa urmaresti ceea ce ai de facut.

Daca ai un sistem bun, o sa vezi ca poti creste in productivitate. Nu te simti mai bine atunci cand ai nevoie de mouse si stii exact de unde sa il iei?

3. Nu ai o rutina in munca

Mintea si corpul nostru nu poate sa evolueze cum trebuie fara o rutina. Fara o rutina ai mai mult stres, care duce la o calitate redusa a muncii, mai multe erori si greseli, instabilitate in procesele tale, seful tau o sa fie mai nemultumit de tine, etc.

4. Folosesti prea multe unelte

Unele unelte sunt foarte folositoare. Dar, desi putine unelte te pot ajuta sa fi mai productiv, cand folosesti prea multe defapt se poate intampla opusul. Deci, este bine sa gasesti uneltele care merg bine si sa te tii de ele. Nu te schimba prea des. Daca un CMS merge bine, nu folosi la fiecare proiect altceva.

5. Nu iti notezi rezultatele

Cand ai rezultatele scrise undeva, iti da o privire de ansamblu la ce faci si incotro te indrepti, te scapa de stres si performanta iti creste. Daca ai totul scris, poti vedea ce probleme te pasc inainte ca ele sa se intample si sa le rezolvi. Daca nu ai nimic notat, nu o sa iti cunosti niciodata potentialul.

6. Nu poti sa faci decizii rapide

Daca stai prea mult inainte sa faci o decizie, te seaca de multa energie, energie care o poti utiliza in cresterea productivitatii. Sunt cateva motive care te fac sa intarzii si sa iei decizii slabe:

  • Lenea
  • Nu poti anticipa evenimente neasteptate
  • Ramai blocat in trecut
  • Nu ai strategie
  • Depinzi de altii
  • Isolarea
  • Lipsa cunostintei tehnice

7. Faci mereu aceeasi greseala

Este o zicala buna: “Lectiile in viata se vor repeta pana le vei invata”. La asta de multe ori si eu stau prost. Gresesc ceva, dar peste o luna din nou fac acelasi lucru. Abia cand lucrul te arde, il inveti.

Cand esti la nivelul de inceput, mai ales in domeniul programarii, faci multe greseli. Asta se poate intampla si pentru ca te tot temi de esec si crezi ca nu poti evita sa faci greseli.

8. Nu dormi destul

Productivitatea ta scade cand nu dormi destul. Ai grija, daca aceste semne apar: Esti mai sec, nu ai chef de nimic, productivitatea si performanta scade, greutatea ta se modifica, nu arati ca altadata, etc…

O cercetare a asociatiei psihologilor americani arata ca daca nu dormi destul, memoria iti este afectata si nivelul de concentrare scade, de asemenea creste stresul.

9. Lucrezi incontinuu fara pauza

Daca esti un workaholic si lucrezi perioade lungi fara pauze, vei obosi foarte repede si nu te vei mai putea concentra foarte bine. Cum programarea este un domeniu care te solicita intelectual, este recomandat sa iei pauze mici la fiecare 30-45 de minute.

10. Verifici prea des telefonul

Daca vrei sa nu mai verifici asa des telefonul, incearca sa il lasi in alta camera sau in sertar. Daca nu iti lasi telefonul la indemana te va ajuta sa scapi de obiceiul de a te uita la el cand esti plictisit.

Concluzie

Gata. Ti-am spus 10 obiceiuri care iti omoara productivitatea. Cate din ele le faci si tu? Ce vrei sa faci mai departe ca sa fi mai productiv? Scrie in comentarii ca vrei sa faci tu mai departe poate vei ajuta si pe altii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2024 toate drepturile
nu sunt
rezervate. Faceti ce vreti, e o tara libera.
Cred ca nu mai are rost sa zic, dar tema e facuta de mine cu Tailwind CSS. Gasesti codul sursa aici.
Inca folosesc WordpPess 🧡. Tema e insa custom Laravel 😎.